Volkskrant (6 oktober 2020)

De PvdA, een van de initiatiefnemers van het leenstelsel, wil nu de studiebeurs weer terug

Een van de partijen die het studieleenstelsel wilde invoeren, wil er nu vanaf. De PvdA wil in het nieuwe verkiezingsprogramma de basisbeurs komt terug en de schade van de afgelopen jaren compenseren. Het huidige stelsel ligt onder vuur. (…) Esther-Mirjam Sent, PvdA-senator, hoogleraar economie in Nijmegen en voorzitter van de programmacommissie, zegt: ‘De solidariteit uit het sociaal leenstelsel staat nog steeds voorop.

PvdA wil o.a. een gratis voorschool vanaf 0 jaar, open van acht tot zes uur, ‘onafhankelijk van wat je ouders doen’. Ook de basisschool moet de hele dag open zijn. De kinderopvangtoeslag kan dan worden afgeschaft. Pas na de tweede klas van de middelbare school krijgen leerlingen een definitief schooladvies. In het beroepsonderwijs worden scholen en bedrijven gezamenlijk verantwoordelijk voor voldoende stageplaatsen.

In het PvdA-programma maakt de ommezwaai deel uit van een pakket om de ‘kansengelijkheid’ in het onderwijs te bevorderen.

Het volledige verkiezingsprogramma van de PvdA verschijnt eind van de maand. Het Centraal Planbureau komt in december met de doorrekeningen.

Lees het artikel online

Deel dit nieuwsbericht