Week tegen Kindermishandeling: 16 tot en met 22 november

Dit jaar is het thema ‘Leren van elkaar’.

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Daarom staan in de Week tegen Kindermishandeling de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. Wat kunnen we daarvan leren en hoe kunnen we deze inzichten optimaal benutten? Zodat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.

Wat kan ik in de Week doen?
Zoals elk jaar kun je een activiteit organiseren, bijeenkomsten bijwonen en de Week tegen Kindermishandeling onder de aandacht brengen via je sociale media-accounts waar je gebruik kunt maken van #weektegenkindermishandeling en #lerenvanelkaar.

Jouw bijdrage gaat echter nog verder. Het komende jaar worden namelijk 30 persoonlijke verhalen gedeeld, die een verschil hebben gemaakt in het leven (en werk) van professionals, ouders en kinderen die met kindermishandeling te maken kregen. Ook zijn er podcasts te beluisteren waarin vier van de verhalenvertellers geïnterviewd worden. #lerenvanelkaar blijft hierin de gekoppelde hashtag.

Zie voor nog meer informatie over de Week tegen kindermishandeling.

Hieronder hebben we lees-, luister- en kijktips verzameld voor de komende week:

 • Er zijn 27 activiteiten tijdens de Week tegen Kindermishandeling.
 • Kijk vooral ook even bij de online activiteiten
 • Zoals het GEWELD(dad)IG Filmfestival: In de Week tegen Kindermishandeling wordt online het GEWELD(dad)IG Filmfestival georganiseerd. Dit om het thema kindermishandeling aandacht te geven door middel van films, documentaires, gesprekken en Q&A’s.
  De doelgroepen zijn met name gemeenten, zorg -en welzijnsinstellingen en scholen. Het GEWELD(dad)IG Filmfestival is gratis online te bezoeken, aanmelden verplicht.
 • Bekijk ook een initiatief van één van onze leden Stichting Kwest.
 • Ppink organiseert het webinar Wat laten kinderen en ouders/opvoeders zien?’ Er zal gewerkt worden in kleine groepjes en daarom wordt het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 60. Wees er dus op tijd bij! Datum: 25 november.
 • Maandag 16 november op EenVandaag op NPO1 om 18.15 uur een uitzending over hoe ex-plegers van huiselijk geweld worden ingezet om geweld te stoppen. Moviera heeft met het project De Pleger in Ons” een goede aanpak ontwikkeld om in zetten voor ondersteuning en begeleiding bij plegers.
 • In de Week tegen Kindermishandeling 2020deelt de Vereniging voor Aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en Kindermishandeling elke dag een kort verhaal van een aandachtsfunctionaris. Zij vertellen iets over hun motivatie, drijfkracht en wat ze hebben bereikt.
 • Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut wordt er dagelijks om 10 uur een nieuwe podcast De Week tegen Kindermishandeling 2019 was de aftrap om een jaar lang ervaringsverhalen te delen. Nu, een jaar later, praat Anita Kraak van het NJi met vier verhalenvertellers over geleerde lessen en inzichten, zodat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.
 • Op 19 november via livestream te volgen: het jaarcongres Huiselijk Geweld
 • Stichting Praat organiseert de hele week webinars:
Deel dit nieuwsbericht