Op 26 oktober aanstaande wordt de indringende documentaire “Een pop zoals ik” door KRO/NCRV uitgezonden op NPO2. De film weet door haar intieme en subtiele sfeer een lastig maatschappelijk probleem aan de orde te stellen, namelijk  identiteit, racisme en gebrek aan zelfvertrouwen bij jonge opgroeiende kinderen van kleur. De trailer geeft een goede eerste indruk van de inhoud van de film.

 

Omschrijving
De glanzende Barbiewereld, waarin wit, blond en stralend gepropageerd en bewonderd wordt is mateloos populair. Weer wordt een witte prinses als ‘top of the bill’ gepresenteerd alsof er geen aanzienlijke donkere minderheid in Nederland bestaat.  Maar waar blijven de kinderen van kleur die ook een plek hebben in onze dominant witte maatschappij, waarin angst voor migranten en donkere mensen weer de bovenhand dreigt te krijgen? Hoe werkt die opgepepte droomwereld met lelieblanke heldinnen en helden in op kinderen die niet die kleur hebben en er anders uitzien? Voelen zij zich wel thuis in die droom? Of erger in onze wit gekleurde meerderheidscultuur?

Kijk in ‘Een pop zoals ik’ mee met de blik van kinderen van kleur, die hun identiteit moeilijk kunnen vinden. Volg ze mee naar huis en op school vanuit de Amsterdamse winkel met donkere poppen waar ze een pop mogen kiezen. Wat kopen ze het liefst: een pop naar hun eigen beeld of houden ze vast aan witte barbiepoppen als symbool van een onbereikbaar ideaal?

Achtergrond
Meer informatie en achtergrond over de film lees je hier.

Deel dit nieuwsbericht