Pilot ‘Bouwen aan werkplezier’ in de kinderopvang gestart

Het arbeidsmarktteam van de directie Kinderopvang van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is constant op zoek naar oplossingen om het personeelstekort in de sector terug te brengen. Daarvoor deed SZW onder andere mee aan het Startup in Residence (SiR) Intergov-programma; het innovatieprogramma waarin startende ondernemers samenwerken met overheden aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. SiR draait om een challenge waar de startups een oplossing voor moeten verzinnen. De partij die de beste oplossing indient, wint een startbudget van € 25.000 en een in-residence programma waarin zij ondersteund worden bij het realiseren van de oplossing.

Daarbij kwam ‘Open Kaart – Bouwen aan werkplezier’ als winnaar uit de bus (zie de nieuwsbrief van 10 augustus 2023). Inmiddels, ruim twee maanden verder, worden met dit spel op acht groepen in de kinderopvang pilots gedraaid.

Pilot bij Ons Kindbureau
BMK-lid ‘Ons Kindbureau’ in Rosmalen is één van de twee pilot organisaties die aan de slag ging met het spel ‘Open Kaart”, een idee van startup Brugwerk. Een sociale onderneming die oplossingen ontwikkelt voor actuele vraagstukken. Via enquêtes toetst Brugwerk of het spel daadwerkelijk een positief effect heeft op het ervaren van werkplezier.

Open Kaart – Bouwen aan werkplezier is een kaartspel waarmee pedagogisch medewerkers gedurende de dag focussen op wat hen in hun werk blij en gelukkig maakt. Het spel kan tijdens werktijd gespeeld worden; individueel, met collega’s én met kinderen. Op elke kaart staat namelijk een vraag voor volwassenen en een ‘vertaling’ hiervan voor kinderen. Ook wordt een ‘geluksbord’ bij het spel geleverd, waarop vragen, inzichten en leuke uitspraken kunnen worden opgehangen.

Op de groep
Inge van Boxmeer (Pedagogisch Coach/beleidsmedewerker bij Ons Kindbureau) is heel enthousiast over het spel; “Het is een laagdrempelige manier om zichtbaar te maken wat belangrijk is voor werkplezier en waar dat concreet uit bestaat; samen vieren, delen, verbinden, benoemen etc. Als dat duidelijk is kan je het expliciet gaan toepassen en erop sturen.”

De kaartjes gaan over thema’s als kwaliteit, teamwerk, impact, waardering of werkplezier. Volgens Inge ligt de kracht van dit spel in het feit dat de kaartjes met vragen of ruimte voor complimenten, naadloos geïntegreerd kunnen worden in de dagelijkse activiteiten van de pedagogisch medewerkers. Tijdens het fruit eten met de kinderen kunnen pedagogisch medewerkers elkaar een vraag stellen: ‘wat is een recente prestatie op je werk waar je trots op bent?’ En zij kunnen de kinderen daarin betrekken door hen ook vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ‘waar word je blij van op de kinderopvang?’

De kaartjes zijn breed inzetbaar en kunnen tijdens een team-overleg gebruikt worden om te verdiepen of te verbinden met elkaar. Bijvoorbeeld: ‘hoe vieren wij als team successen?’ Of; ‘welke sterke onderwerpen brengt welk teamlid in?’ Het spel is aantrekkelijk vormgegeven en wordt geleverd met een rek waarin niet alleen de kaartjes staan, maar ook ‘een uitspraak van de dag’ of een warm compliment aan een collega kan worden opgehangen.

Inge ziet dat het spel echt een meerwaarde heeft. “Het effect van dit spel is dat medewerkers zich gehoord en gezien voelen. Iedereen, medewerkers én leidinggevenden, kunnen heel makkelijk even iets leuks schrijven, of een compliment geven en ophangen aan het rek. Zonder deze kaartjes zou dat niet gebeuren in de waan van de dag. Met een kaartje wordt een gesprek aangegaan zonder extra inspanning. Tenslotte zijn de kaartjes heel flexibel te gebruiken en je kan er alle kanten mee op. Je kan ze zelfs aan ouders meegeven!”

Werkplezier ervaren
Doel van het spel is om positiviteit over het werken in de kinderopvang te stimuleren. Dit heeft een groot effect op het werkplezier en het ervaren van werkplezier houdt medewerkers in een organisatie.

De afgelopen maanden ontwikkelde Brugwerk het spel samen met een ‘expertpanel’ van praktijkprofessionals: pedagogisch medewerkers, locatiemanagers en een pedagogisch coach. Door deze samenwerking sluit het eerste prototype aan bij de dagelijkse praktijk in de kinderopvang.

Brugwerk wil graag begin 2024 het spel aanbieden aan alle kinderopvangorganisaties, om ook hun werkplezier zoveel mogelijk te stimuleren!

Deel dit nieuwsbericht