Vandaag is de nieuwe maatregel ingegaan dat je met milde klachten ook een zelftest mag doen in plaats van de PCR-test bij de GGD. Dit geldt voor gevaccineerde, ongevaccineerde en van een besmetting herstelde medewerkers. Wij verwachten dat de wachttijden voor de teststraat hierdoor iets zullen afnemen en hopen dat daarmee de voorrangsroute voor medewerkers uit de kinderopvang weer effectiever wordt.

Let op: er is ook kritiek op deze maatregel omdat het niet waterdicht zou zijn. Blijf daarom ook de basisregels volgen, herhaal de zelftest regelmatig en laat bij twijfel toch een PCR-test bij de GGD uitvoeren. In sommige gevallen is de PCR nog steeds verplicht (o.a. na 5 dagen quarantaine).

Gebruik en resultaat corona zelftest | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Komen er gratis zelftesten?
Vooralsnog is er geen witte rook vanuit het ministerie van SZW over het verstrekken van zelftesten aan de kinderopvang. Er is begrip voor de vraag, maar wij zien voor nu geen verandering in het beleid. Uiteraard blijven wij jullie vraag daarover in ons wekelijks overleg met het ministerie onder de aandacht brengen.

Aanschaf zelftesten
Wij hebben als branchevereniging geen informatie over of contact met een specifiek bedrijf die de zelftesten levert, nu organisaties zelftesten zelf inkopen. De zelftesten zijn op veel plekken te verkrijgen. Bij het maken van een keuze is wijsheid om na te gaan of de zelftesten goedgekeurd zijn door het RIVM.

Daarnaast kregen wij de tip dat sommige leden de naastgelegen basisscholen of middelbare scholen vragen om hierin samen te werken.

Deel dit nieuwsbericht