Duurzaam inkopen staat, gelukkig, steeds vaker op de agenda van grote bedrijven. Dat gaat o.a. over materialen (bijv duurzaam hout, minder plastic,) maar het gaat ook over mensen (arbeidsomstandigheden). Hoe groter je productieketen, hoe veelomvattender duurzaam inkopen is. 

In de kinderopvang kopen we vaak grootschalig in bij een aantal leveranciers. Dan willen we graag inkopen doen bij bedrijven die verantwoorde keuzes maken. Zeker richting kinderen en kinderarbeid. Ons vak is de (emotionele) veiligheid en ontwikkeling van kinderen in Nederland bevorderen. Dan willen we geen producten kopen waar kinderhanden in een ander land aan hebben gewerkt.

Maar hoe pak je dat aan? Hoe weet je dat jouw leveranciers verantwoorde keuzes maken? En hoe zien die verantwoorde keuzes er dan uit? Twee hofleveranciers van kinderopvangorganisaties, Heutink en Albert Heijn, vertellen hoe zij in beleid en praktijk een duurzame en eerlijke richting kiezen. Zij nemen ons mee in hun werkwijze, zodat wij in de kinderopvang alert kunnen zijn op ál onze leveranciers.

Op maandag 20 maart van 15.00 tot 16.00 uur houden BMK en BK in samenwerking met lidorganisatie en initiatiefnemer Hestia en VNO NCW een online ledensessie over dit boeiende onderwerp.

Klik hier om je aan te melden

 Onze gasten

  • Roelof van Laar – strategisch adviseur voor kinderrechten
  • Chester Sevenhuijsen – Head of Sales bij Heutink
  • Laura Jungmann – Director of Sustainability bij Albert Heijn
  • Pepijn Janssen – Manager Business Development (o.a. inkoop kinderopvang) bij Albert Heijn

 Waarom de strijd tegen kinderarbeid?

Het jaar 2025 is vastgesteld als deadline voor het achtste Sustainable Development Goal (SDG) van de Verenigde Naties: het beëindigen van alle vormen van kinderarbeid. We zijn in juli 2022 met een webinar gestart om dit onderwerp voor onze leden op de kaart te zetten. Specifiek voor onze branche is de bestrijding van kinderarbeid wat ons betreft een no-brainer. We vroegen jullie naar hofleveranciers zodat we een ‘groene’ lijst kunnen gaan maken van de meest gebruikte leveranciers in de kinderopvang. Ook zijn we bezig met een set criteria op te stellen zodat je als kinderopvangorganisatie je eigen leveranciers langs de meetlat kunt leggen. Deze online sessie is een vervolgstap in dat proces.

Meer lezen? Kijk dan hier.

Deel dit nieuwsbericht