18.00 uur – Kinderopvang en scholen gaan dicht met ingang van maandag 16 maart tot en met 6 april met uitzondering van kinderen van ouders met vitale beroepen. Dit lieten minister Slob van Onderwijs en minister Bruins van Medisch Zorg weten vanmiddag tijdens de persconferentie die het kabinet gaf na afloop het spoedoverleg van vandaag.

‘We zijn blij dat het kabinet dit noodscenario om open te blijven voor ouders met beroepen in de vitale sector, heeft overgenomen in de strijd tegen het coronavirus’, aldus Monique Vreeburg, voorzitter a.i. Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. De BMK pleitte eerder dit weekend samen met branchepartijen voor dit scenario als kinderopvang en scholen moeten sluiten.

Kinderopvang v.a. 16 maart open voor ouders in vitale beroepen.
15-3-19.33

Wat houdt het noodscenario in?

  • Er zal opvang worden geboden aan kinderen van ouders die in vitale beroepen werken.
  • De eerstkomende twee dagen gaan alle kinderopvanglocaties open zoals gebruikelijk, en is er opvang voor kinderen wiens ouders in vitale beroepen werken. Dat wil zeggen opvang door het kinderdagverblijf (0-4 jarigen) overdag en Buitenschoolse Opvang (4-12 jaar) in de middag en gewoon ophalen bij scholen.
  • Er is een lijst met vitale beroepen en pedagogisch medewerkers vallen vanaf nu ook in de categorie ‘vitale beroepen’.

Wat gaat de branche doen vanaf maandag 16 maart?

De komende dagen worden de praktische, uitvoerende en administratieve zaken verder uitgewerkt. Ook de financiële consequenties zullen de komende dagen verder worden uitgedacht en uitgewerkt. De gemeente zal de locaties gaan aanwijzen waar de opvang plaatsvindt. Gemeenten werken daarin samen in de veiligheidsregio’s. Het kabinet roept ouders op om voor nu alles te laten zoals het is, dus contracten in stand te houden en de facturen te betalen.

De BMK waarschuwde dat wanneer de overheid onderwijs en kinderopvang sluit, er niet alleen chaos en onduidelijk zal ontstaan maar ook een probleem voor ouders in vitale beroepen. Zij kunnen niet werken als hun jonge kinderen niet naar de kinderopvang of naar school kunnen. Vandaar dat de branche aan het kabinet het noodscenario voorstelde dat vanmiddag werd overgenomen. ‘Als gevolg van dit noodscenario moeten voor ouders geen extra kosten en administratieve rompslomp ontstaan. Ook is duidelijkheid op het financiële vlak gewenst voor ouders en kinderopvangorganisaties’, aldus Monique Vreeburg.

Deel dit nieuwsbericht