In navolging tot alle berichten van de afgelopen week doet nu ook Premier Mark Rutte een oproep aan alle Nederlandse ouders. “Ik zou alle ouders nadrukkelijk willen oproepen om hun kind wel te laten vaccineren”, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

“Niet alleen voor je eigen kinderen. Dat doe je ook voor je eigen omgeving, die kwetsbaar is als dat niet gebeurt. Het maakt de kans op uitbraak van ziektes kleiner.”

Weigeren op kinderopvang

Rutte zei dat het kabinet kijkt naar de mogelijkheid dat kinderopvangcentra kinderen kunnen weigeren die niet zijn gevaccineerd. Dat werd gisteren ook al aangekondigd door verschillende bewindslieden, nadat een Kamermeerderheid zich achter een D66-initiatiefswetsvoorstel met die strekking had geschaard.

Rutte zei dat hij nog niet kijkt naar een vaccinatieplicht. “Zo ver zijn we nog niet.”

Hij benadrukte dat hij hoopt dat veel mensen hun kinderen zullen inenten zodat de vaccinatiegraad oploopt tot boven de 95 procent. Dat is de kritieke grens voor groepsimmuniteit.

BMK reageerde al eerder als volgt

De BMK maakt zich zorgen over de afnemende vaccinatiegraad en de gevolgen die dat heeft voor kinderen op kinderdagverblijven. Wij vinden dat ouders het recht hebben te weten wat de vaccinatiegraad is op een betreffende locatie, zodat zij dit kunnen meenemen bij het bepalen van hun keuze voor een organisatie en locatie.

We vinden daarom dat de politiek duidelijkheid moet bieden in deze discussie. De politiek moet laten weten of houders het recht hebben om kinderen die niet gevaccineerd zijn te mogen weigeren. Houders kunnen hier dan zelf een duidelijk onderbouwde keuze in maken en dit zichtbaar op hun website plaatsen. Of je zegt als politiek dat houders niet ingeënte kinderen niet mogen weigeren, tenzij er sprake is van een uitbraak. Dat is eigenlijk de situatie zoals die nu is, maar die moet dan nu helder benadrukt worden. Op dit moment is het nog te vaag en wordt het debat erover verplaatst naar een plek waar het niet thuishoort. Namelijk tussen ouders onderling of op kinderdagverblijven.

Daarnaast is het zo dat de politiek niet alleen moet focussen op de kinderopvang. We moeten niet onderschatten dat, wanneer de vaccinatiegraad minder dan 95 %* is, dat kinderen dan in het algemeen een risico lopen, dus ook tijdens het babyzwemmen bijvoorbeeld.

Deel dit nieuwsbericht