Zoals na iedere persconferentie ontvingen we de kamerbrief waarmee officieel is aangekondigd dat, op basis van het OMT-advies, het huidige BCO-advies voor de kinderopvang en het primair onderwijs wordt versoepeld. Dit houdt in dat bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang of het primair onderwijs niet meer automatisch de hele groep of klas een quarantaine- en testadvies krijgt.

Het beleid wordt dat een kind met een vastgestelde besmetting thuis blijft en dat ouders geïnformeerd worden. De GGD voert dan het reguliere bron- en contactonderzoek uit. Alleen de contacten, waarvan de GGD vastgesteld heeft dat het nauwe contacten zijn, gaan in quarantaine. De ouders van niet nauwe contacten worden wel geïnformeerd over de besmetting, maar quarantaine zal voor deze categorie niet nodig zijn. Ouders moeten wel alert blijven bij klachten en laten testen zodra klachten ontstaan. Als er op een locatie sprake is van een grotere uitbraak met meerdere besmettingen, kan de GGD nog wel ruimere quarantaine-adviezen geven.

Met het RIVM en OCW is afgesproken dat deze week wordt gewerkt aan de verschillende BCO-richtlijnen, het generieke kader, etc., met als doel het aangepaste beleid volgende week (per 20 september) te implementeren. Donderdag staat er in een overleg gepland om de benodigde wijziging in het protocol voor de kinderopvang door te spreken. De overlegpartijen zullen dan ook stilstaan bij de gevolgen van het loslaten van de 1,5 meter en wat hierin de uitwerking in de praktijk kan zijn. Hierin zullen we ook de situatie rondom de 28+ weken zwangere medewerkers bespreken.

We zullen je z.s.m. na het overleg verder via de website informeren.

Deel dit nieuwsbericht