De KidsFoundation Group, één van de grootste kinderopvangorganisaties in Nederland (bekend van o.a. SmallSteps) is verkocht aan private-equityfonds Onex uit Canada.

Ton Leeggangers (voorzitter Raad van Bestuur Wij zijn JONG) en Geert de Wit (lid Raad van Bestuur Kinderopvanggroep) hebben met andere partijen een consortium opgezet om gezamenlijk de opties te bekijken voor een mogelijke overname van KidsFoundation. Leden van het consortium zijn van mening dat investeringen in de kinderopvang de borging en de versterking van de stabiliteit, de continuïteit en de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland tot doel zouden moeten hebben. Sec financiële doelen, zoals private-equityfondsen die nastreven, passen daar niet bij. Deze overname is niet mogelijk gebleken, omdat deze financieel en maatschappelijk niet te verantwoorden was. In het persbericht vanuit het consortium is daar meer over te lezen.

De BMK schreef eerder over deze ontwikkeling

Het lage rendement op kapitaal zorgt ervoor dat (buitenlandse) investeerders zoeken naar andere manieren om hun gelden te laten renderen. De stijgende economie heeft een positief effect op de vraag naar kinderopvang, waardoor investeerders steeds vaker mogelijkheden onderzoeken om te investeren in de Nederlandse kinderopvang. Kinderopvangorganisatie KidsFoundation Group is zo’n aantrekkelijke investering. De BMK plaatste op 28 juni al een bericht op de website omtrent deze ontwikkeling.

Initiatief consortium roept op tot maatschappelijk debat

De BMK onderschrijft deze poging van het consortium ten zeerste. De gedachte sluit immers naadloos aan bij de visie van de BMK dat rendementen die kinderopvangorganisaties maken in de kinderopvang worden geïnvesteerd om zo duurzame kwaliteit te borgen en innovatie mogelijk te maken. Dat vloeit voort uit ons pleidooi voor kinderopvang als basisvoorziening voor alle kinderen. De BMK ondersteunt de oproep van het consortium om hier een maatschappelijk debat over te voeren. Het oprichten van dit consortium was een goed plan, maar het zou niet nodig moeten zijn om het doel te bereiken. Dat doel zouden de overheid en de sector zelf moeten gaan borgen. De BMK zal zich volop voor dit maatschappelijk debat inzetten.

Lees het hele Persbericht van het Consortium.

Deel dit nieuwsbericht