Op woensdag deden wij samen met 33 landelijke organisaties een oproep aan het nieuwe kabinet: ‘Leer van de toeslagenaffaire en Fix the system!!

13 oktober 2021

Radio 1: Loes Ypma (BMK) bij ‘Blok en Toine’, over oproep ‘Fix the system!’
Inhoud: Vijf vragen aan Loes Ypma. Waarom is deze oproep nu belangrijk? Wat is het grootste probleem met hoe het nu geregeld is? Hoe gaan jullie het systeem fixen? Hoe moet gratis kinderopvang bekostigd worden? Hoe draagt ‘gratis’ kinderopvang bij aan oplossen van het personeelstekort?
In het fragment legt Loes uit wat het probleem is van het huidige systeem; dat dit kansenongelijkheid creëert en grote nadelen heeft voor kinderen en ouders. En hoe het nieuwe kabinet dit voor eens en voor altijd kan oplossen. Hoe zo’n ander systeem eruit ziet en waarom alle kinderen dan gelijke kansen krijgen.

Nu.nl: ‘Organisaties vragen kabinet te stoppen met ‘foutgevoelige’ kinderopvangtoeslag’
Inhoud: Meer dan 30 organisaties pleiten voor afschaffen van het huidige financieringssysteem voor kinderopvang. De oproep wordt gedaan door onder meer Jeugdzorg Nederland, de Algemene Vereniging Schoolleiders, FNV, CNV, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Jantje Beton en NOC*NSF. Zij pleiten voor gratis kinderopvang voor alle kinderen en het afschaffen van de kinderopvangtoeslag zou prioriteit moeten krijgen.

KinderopvangTotaal: 33 landelijke organisaties doen oproep aan politiek voor gratis kinderopvang’
Inhoud: 33 maatschappelijke organisaties doen in een grote advertentie in Trouw een oproep aan het kabinet voor gratis kinderopvang voor alle kinderen van 0 – 13 jaar. De advertentie roept de politiek op door te pakken en drie keuzes te maken: stop met de foutgevoelige en complexe kinderopvangtoeslag. Vervang de ingewikkelde, inkomensafhankelijke verrekeningen en het nodeloos rondpompen van geld. Financier de kinderopvang niet meer via ouders, maar direct vanuit de overheid aan de kinderopvang.

Gemeenten.nu – ‘Oproep aan kabinet: stop met foutgevoelige kinderopvangtoeslag’
Inhoud: Het stelsel is foutgevoelig en complex en zou zo snel mogelijk aangepast moeten worden zodat de toeslagenaffaire nooit meer kan gebeuren, zo melden de 33 organisaties. De site legt de link met een ander bericht in Trouw waarin staat dat het kabinet nog geen idee hoe de ‘vastgelopen hersteloperatie’ van gedupeerde ouders vlot getrokken kan worden. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen zou zich nog ‘in de beeldvormende fase’ bevinden. Duizenden ouders raakten gedupeerd door de kinderopvangtoeslagaffaire. Gemeenten staan berooide ouders bij om hun leven weer op de rit te krijgen. Zeker honderd gemeenten zijn bezig met het kwijtschelden van gemeentelijke schulden.

14 oktober

Leeuwarder Courant: ‘Wel gratis kinderopvang voor jonge kinderen, maar niet voor oudere? ‘Het  wordt alleen maar ingewikkeld’
Inhoud: 33 organisaties roepen op de kinderopvangtoeslag in de huidige vorm af te schaffen, maar ook om kinderopvang gratis te maken voor alle kinderen tot en met twaalf jaar. De ondertekenaars gaan daarmee een stap verder dan de Sociaal Economische Raad (SER), die in juni adviseerde kinderenopvang minimaal twee dagen per week eerst voor alleen 0-4 jaar te realiseren. Robert Sänger van kinderopvang Sinne legt uit hoe de SER daarmee eigenlijk een nieuw doelgroepenbeleid creëert.

Download het media-overzicht

Deel dit nieuwsbericht