Geen heerlijker start van de zomer dan een bruisend BMK-festival! Het thema van het festival 2023 is ‘de toekomst ontwikkelt zich nu!’ En wat kenmerkt de toekomst nu meer dan ‘verrassing, onverwachte wendingen en verwondering’? En dat is ook precies wat dit festival bracht, naast een enorme hoeveelheid blije gezichten, lekkere muziek en verbazingwekkende hapjes!

De koninklijke openingsact met dragqueen Envy Pery is onnavolgbaar! Sensationeler dan dit krijg je het niet om 12.00 uur ’s middags. Aan het einde van haar wervelende optreden vertelt ze dat ze als 4 jarige in Nederland met open armen was ontvangen. En dat Nederland haar alle kansen heeft gegeven zich te ontwikkelen tot de mens die ze vandaag de dag is. En dat is wat we eigenlijk ook met kinderopvang voor ieder kind willen bereiken. De kans je te ontwikkelen tot de mooiste versie van jezelf.

Na Envy openen we het festival en kan iedereen naar één van de boeiende sessies, lekker Bob Ross schilderen of gewoon genieten van een wrap of een verse sushi en bijpraten met mensen die je vorig jaar op het festival ontmoette!

Zoveel verhalen

Een klein rondje door de Creative Valley levert een paar korte inkijkjes op. Hélène Oosterhuis gaat in een knalroze pak van start met ‘Persoonlijk leiderschap’. Tijdens haar onderhoudende verhaal opent ze een koffer vol persoonlijk leiderschap. Een bus met vlooien komt tevoorschijn. Want mensen zijn als vlooien. De vlooien hebben ooit pijnlijk hun hoofd gestoten toen ze probeerde te ontsnappen uit de bus (met deksel). Dat was eens maar nooit meer. Hélène haalt de deksel van de bus; geen vlo springt eruit. Dat geldt ook voor ons mensen; als we één keer te hoog zijn gesprongen doen we dat nooit meer. Hélène vraagt ons: Kun je zelf zijn wie je wil zijn als je je kop niet meer durft te stoten? Dus vraag je af; wat is jouw deksel? Is het ’Wat wil ik maar doe ik niet meer?’ of is het ‘’Wat doe ik maar wil ik eigenlijk niet?’’. Dat zet de deelnemers aan het denken.

In een ruime grote zaal om de hoek staat Zoë Papaikonomou enthousiast te vertellen over gelijkwaardigheid, leiderschap en de inclusiemarathon. Ze vraagt aan welke managementuitspraak de deelnemers zich het meest ergeren: ‘Ik hoor wat je zegt’ (maar doe er niets mee), ‘Laat jezelf eens wat vaker zien’, ‘Dat parkeer ik even’ of ‘Mijn deur staat altijd voor je open’’. Uit het gelach blijkt hoe herkenbaar deze uitspraken voor de deelnemers zijn!

Interessant zijn de vier dimensies van macht die Zoë noemt; Macht in de ruimte. Want is een ruimte bijvoorbeeld rolstoel toegankelijk? Zo niet, dan geeft niet in een rolstoel zitten macht. Macht in kennis; want de mens is dol op kennis. En daarom worden MBO-ers ondergewaardeerd en is er nu een tekort aan deze groep MBO-opgeleide mensen. En ook; als je een prijs wint word je ineens belangrijker en interessanter. Macht in karaktereigenschappen; extraverte mensen worden meer gewaardeerd dan introverte mensen. En tenslotte macht in de maatschappij. Denk aan het uitgangspunt van de gemiddeld genomen witte man in alle voorbeelden of het feit dat vrouwen eerder onderbroken worden als ze praten dan mannen. Blijft confronterend.

Duurzaam en inclusief

Onze toekomst loopt als een rode draag door de middag, van de lezingen over (gender-)diversiteit door Laura & Tijn, briljante mislukkingen en wat je ervan kunt leren door Bas, de presentatie van het boek van IJsbrand Yepma ‘Wat leert mijn kind bij jullie?” tot een bezoek aan de duurzaamheid-bus van Humankind. Het drukst bezocht is de waarzegster die met vijf tarotkaarten een kort inkijkje geeft in jouw toekomst. Misschien had ze kunnen voorspellen dat ze zelf geen tijd zou hebben voor een pauze 😉 PPink praat ondertussen met kleine groepjes deelnemers over de medewerker van de toekomst (en de belemmeringen van nu). Halima el Hajoui-Ozen gaat energiek het gesprek aan over verandermanagement in Human Resources als het gaat over diversiteit en inclusie. En Frank Bouman laat zien dat onze keuzes voor de toekomst een link hebben naar gebeurtenissen uit het verleden. En of het nog niet genoeg is geven Yvet en Marloes van Ynno deelnemers een kijkje in de toekomst van werk en hoe dat zich kan ontwikkelen.

In het schildersatelier wordt ondertussen in opperste concentratie geschilderd. De vergezichten (hoe passend bij het thema ‘de toekomst’) zien er fantastisch uit!

Ruimte voor dialoog

Tijdens verschillende ledensessies gaan bestuurders en directeuren met elkaar in gesprek over de toekomstvisie van de vereniging. Dat gesprek zet zich informeel voort in de festivaltuin onder genot van heerlijke hapjes en feestelijke mocktails. Want het festival is ook een plek om elkaar te ontmoeten met op de achtergrond de muziek van Earfood, één van onze twee geweldige bands.

Na een heerlijke wrap of een ijsje op het festivalterrein wandelen sommige deelnemers naar het Glazen Huis waar de Complimentenmeisjes leren hoe je complimentjes uitdeelt. De aanpak is even simpel als effectief: kijk in tweetallen elkaar een minuut diep in de ogen en zie wat er in de ander leeft. Schrijf op wat je ziet. Durf daar woorden aan te geven  en zet het even lekker aan; niet te bescheiden zijn dus als je een complimentje uitdeelt. Hoe specifieker je benoemt wat je waardeert in de ander; hoe beter! En als kers op de taart leren we dat een leuke allitererende aanhef een fraaie start van je compliment is. Pak dus lekker uit met grootse en meeslepende woorden en maak mooie zinnen van je observaties; hoe bloemrijker hoe beter! En wat blijkt; na 10 minuutjes is je counterpart helemaal verguld met het mooie compliment dat ze ontving. Zo eenvoudig is het dus om iemand even heel blij te maken. Wat een fijne workshop! De hele middag bleek een aaneenschakeling van verrassende ontmoetingen, inkijkjes in jezelf en onverwachte wendingen want niets was wat het leek deze sprankelende middag!

Op de foto & de laatste dans

En toen was het natuurlijk tijd om het fotobusje in te duiken met fraai uitgedoste bezoekers. Of gegrilde c.q. in chocola gewentelde sprinkhanen te proeven (‘heel gezond’, aldus de kok die de sprinkhanen serveerde maar het bleef spannend om onze tanden in de beestjes te zetten….brrr!!)

Op de laatste klanken van de heerlijke muziek van onze tweede band Melle & Daym dansen de laatste bezoekers zich tenslotte naar de uitgang. Het was een prachtige (gelukkig droge) middag vol ontmoetingen, verhalen en heel veel inspiratie!

Wil je nog even nagenieten? Bekijk dan deze heerlijke aftermovie 

Download de presentatie van Jasper Scholte over Millennials en Gen Z
Download de aanbieding van PPINK voor leden van de BMK

 

Deel dit nieuwsbericht