23 mei 2022 09:30 – 13:00

Als twee werelden samenkomen, kunnen we kinderen meer mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen

Onderwijs en kinderopvang werken steeds vaker samen. Deze samenwerking krijgt onder andere vorm binnen een kindcentrum. In de praktijk zien we dat kinderopvang en onderwijs elkaar kunnen versterken, maar ook dat het twee verschillende werelden zijn. Om deze werelden nog beter met elkaar te verbinden, organiseren de PO-Raad en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), in samenwerking met de Vereniging Netwerk Kindcentra (VNK) en EtuConsult, de komende periode twee bijeenkomsten.

Hier bieden we onderwijs en kinderopvang de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken.

Zo leren kinderopvang en onderwijs elkaar beter kennen en krijgen zij zicht op wat er speelt en waar kansen liggen voor samenwerking.

Op 23 mei a.s. organiseren we Zicht op Onderwijs. Speciaal bedoeld voor leidinggevenden en bestuurders werkzaam in de kinderopvang, die werken in een IKC, of de ambitie hebben een IKC te starten en meer willen weten over het primair onderwijs.

Zicht op (primair) onderwijs: het programma

  • 9.30 uur     Welkom
  • 9.40 uur     Opening door Freddy Weima, voorzitter PO-Raad
  • 9.50 uur     Inzicht in onderwijs – Arnold Jonk
    Arnold geeft de deelnemers een inkijk in het onderwijs. Van de historie tot hedendaagse ontwikkelingen en dilemma’s, van cultuur tot wet- en regelgeving. Kom meer te weten over het onderwijs en hoe dit georganiseerd is, aangevuld met facts and figures. Arnold Jonk is bestuurder Stichting Samen tussen Amstel en IJ te Amsterdam en voormalig hoofdinspecteur Primair Onderwijs en Expertisecentra.
  • 11.00 uur    Pauze
  • 11.15 uur    Keuze uit één van de onderstaande deelsessies
  • 12.15 uur    Plenaire afronding
  • 12.30 uur    Eenvoudige lunch
  • 13.00 uur    Einde

Deelsessie 1: de eerste stappen richting samenwerken

Door Job van Velsen
Bij het starten van een IKC komen er veel vragen op je pad. Hoe kom je tot de keuze van een partner? Welke samenwerkingsvormen zijn er eigenlijk? Hoe neem je ouders en teams mee en hoe ga je om met wetgeving en cao? In deze deelsessie belicht Job stap voor stap een planmatige route richting een IKC. Zo krijg je een rugzak vol praktische informatie over IKC-ontwikkeling.

Deelsessie 2: het all-in-one model

Door Ad Vos

Onderwijs en kinderopvang als één nieuwe organisatie. Hoe kom je tot dat model, waarom zou je dat willen en waar moet je op letten? In deze deelsessie neemt Adrie Groot de deelnemers mee in tips, valkuilen en belangrijke vraagstukken. Deze deelsessie biedt je inzichten over de aanpak en route die leidt tot het samengaan van een schoolbestuur met een kinderopvangorganisatie.

Ad Vos is mede-oprichter van de Vereniging Netwerk Kindcentra en heeft als bestuurder bij Pit Onderwijs en Kinderopvang het proces van samengaan van schoolbestuur en kinderopvang van begin tot het einde meegemaakt.

Praktische informatie

Zicht op Onderwijs vindt plaats op 23 mei 2022 van 9.30 tot 13.00 uur.
Locatie: PO-Raad, Aidadreef 4, 3561 GE Utrecht
Voor wie: leidinggevenden en bestuurders werkzaam in de kinderopvang, die werken in een IKC, of de ambitie hebben een IKC te starten en meer willen weten over het primair onderwijs.
Deelname is gratis. Er zijn 40 plaatsen beschikbaar.  

Aanmelden?

Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van de PO-Raad

Lees hier het verslag van de bijeenkomst Zicht op Kinderopvang.

 

Deel dit nieuwsbericht