‘Het gaat om ervaren en verwonderen, niet om alles al volledig te kunnen begrijpen en onderbouwen’

Bij BSO DOKWRK worden kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar opgevangen in de buitenschoolse uren. Met deze techniek BSO is KomKids om verschillende redenen inspirerend en vooruitstrevend bezig. Maandag 5 september mochten wij als beleidsadviseurs van de BMK, Maryse en Ellen, een kijkje komen nemen. Dit deden wij samen met een delegatie van pedagogisch professionals uit Berlijn die ook nieuwsgierig waren naar deze mooie techniek BSO.

Laten we beginnen met de materialen die we te zien krijgen. Er wordt veel gebruik gemaakt van betaalbaar materiaal, zoals karton, tape, batterijen, kleine lichtjes, hout, ijzerdraad, touw, glas en rubberen producten. Daarnaast is geïnvesteerd in een aantal spullen die meer kosten, zoals (technisch) lego, materialen voor robotica en kinetica, katrollen.

We weten nu meer over ‘bibberkunst’ en waterracketen

Dan is er de expertise in huis. Bevlogen experts die door KomKids specifiek ingehuurd worden met een technische achtergrond. De expert die ons uitleg geeft over de activiteiten en meeneemt in wat ze de kinderen laten ervaren, weet zelfs ons beleidsadviseurs (altijd op talige vakken gericht en onvoldoendes voor alles technisch) enthousiast te krijgen en het te laten begrijpen. Dán kun je dus echt iets goed uitleggen.

Nog een succesfactor is de samenwerking met bedrijven op het gebied van techniek in de regio. Zo heeft KomKids al jaren een succesvol verband met Huisman Schiedam. Een bedrijf dat onder meer gigantische kranen, windmolens, olieplatformen en pijpleidingen bouwt en aanlegt. Samen zijn ze bijvoorbeeld tot een houten model van een (mini) kraan gekomen, die kinderen zelf in elkaar kunnen zetten. Ook hebben ze materialen geleverd, zodat kinderen kunnen ervaren wat katrollen doen en wat er gebeurt bij het verplaatsen en verdelen van gewicht.

Werken met professionals én bedrijven met een bepaalde expertise is een win-win

Naast het optrekken met vele maatschappelijke organisaties waar onze leden al lange tijd succesvol in zijn (zorg, onderwijs, bibliotheek, enz.), is het betrekken van bedrijven bij de kinderopvang een win-win. Bedrijven, zeker in sectoren waar nog vele jaren veel vraag naar personeel zal zijn, zoals ICT, techniek, duurzaamheid, enzovoorts hebben er een belang bij dat de passie voor de sector wordt overgebracht aan de nieuwe generatie.

De belangrijkste winst voor ons als kinderopvangsector is de bijdrage die wij hiermee kunnen leveren aan (het ontdekken van) talenten van kinderen. De techniekexpert bij KomKids vertelt dat ouders stralend weggaan na het zien hoe hun kind bijvoorbeeld heeft leren programmeren. ‘Ze zijn allemaal zo trots dat hun kind dit soort dingen kan’. En terecht! Alle kinderen verdienen het gevoel dat ze nieuwe dingen kunnen leren, eigen maken en hiervan kunnen genieten én dat hun ouders trots op ze zijn. Kinderen (en hun opvoeders) op deze manier in hun kracht zetten, is goud waard.

En dan ook nog een creatieve manier in het omgaan met het personeelstekort!

KomKids trekt met meerdere basisscholen op in het verspreiden van technische kennis. Zo betalen de basisscholen mee aan de techniekexpert die ook projecten op school komt doen met de kinderen. In het kader van de combinatiebanen van de toekomst en het gericht inzetten van anders geschoolden in de kinderopvang op expertise is KomKids een voorloper. Daarnaast is KomKids content met de aanvulling van mannelijke collega’s op deze locatie. Er is een mooie verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke collega’s, wat we zeker niet veel terugzien in de kinderopvang! Al zijn er uiteraard altijd meer mannen (en vrouwen) welkom. Bij KomKids is het elke dag een uitdaging rondom de personeelstekorten, echter zijn de medewerkers enorm betrokken, werken extra uren en de managers zijn creatief in de uitvoer en het oplossen van de uitdagingen.

Meer weten over Komkids? Ga op avontuur op hun website.

Deel dit nieuwsbericht