Oproep VWO ‘Bezuinig niet, maar investeer in de kinderopvang’

Bezuinig niet en laat de gereserveerde 2,7 miljard staan, schrijft Voor Werkende Ouders in de petitie ‘Stop met jojoën! Investeer in de kinderopvang! die zij vandaag aanbieden aan de commissie SZW in de Tweede Kamer.  Voor Werkende Ouders deed een peiling onder ruim 5000 ouders waaruit blijkt dat ouders zijn bezorgd over de toekomst van de kinderopvang. De petitie die VWO namens de ouders aanbiedt, stelt: “Om het stelsel toegankelijk, simpel en betaalbaar te maken voor ouders staat er vanaf 2027 2,7 miljard gereserveerd. Uit een peiling blijkt dat 79% van de ouders vindt dat een nieuw kabinet door moet gaan met de plannen om de kinderopvang betaalbaar te maken. Slechts 34% denkt dat u dat ook gaat doen. En dat terwijl de kinderopvang één van de grootste kostenposten (70%) van het huishoudboekje is en het direct helpt bij de bestaanszekerheid van gezinnen.”

De petitie geeft aan dat ouders behoefte hebben aan zekerheid en een systeem dat simpel, toegankelijk en betaalbaar is. Een systeem dat het risico nooit meer bij hen legt. “Daarom vragen wij aan u om de handen ineen te slaan, specifiek op dit dossier. Het gaat niet om links of rechts of een formatietafel. Wij vragen u te stoppen met het jojobeleid in deze waardevolle sector. Investeer in de sector die werken in andere sectoren mogelijk maakt, maar belangrijker nog investeert in het kind.” De petitie sluit af met: “Laat de 2,7 miljard staan . Investeer in de kinderopvang. Markeer een stip op de horizon en werk daar gezamenlijk naar toe in het belang van kinderen, ouders en een gezonde arbeidsmarkt.”

Om het stelsel toegankelijk, simpel en betaalbaar te maken voor ouders én iets te doen aan de toenemende arbeidstekorten reserveerde het demissionaire kabinet vanaf 2027 2,7 miljard. Met de val van het kabinet kwam dit plan op losse schroeven te staan. Nu is het de vraag wat een nieuw kabinet gaat doen met deze plannen.

BMK: ‘Prioriteit ligt bij toegang voor alle kinderen van 0-13 jaar’

De BMK steunt de oproep van Voor Werkende Ouders en vindt dat prioriteit ligt bij het op korte termijn realiseren van brede toegankelijkheid van de kinderopvang. Alle kinderen van 0-13 jaar zouden recht moeten hebben op kinderopvang. Of ouders nu werken of niet. Na het laten vallen van de arbeidseis willen we de kinderopvang goedkoper maken door stapsgewijze verhoging van de toeslag, te beginnen bij de lage en middeninkomens.

 

De peiling

BestaanszekerNIET
Uit de peiling, waaraan 5091 ouders meededen, blijkt dat 87% van de ouders de kinderopvang duur vindt. 71% geeft aan dat de overheid hen direct zou helpen in hun bestaanszekerheid als ze de kinderopvang betaalbaar maken want volgens 70% is het één van de grootste kostenposten van hun huishouden. ‘Ouders praten over bestaanszekerNIET als een nieuw kabinet bezuinigt op de kinderopvang, aldus Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders. ‘Het loont niet om meer te gaan werken. Sterker nog, het loont om minder te gaan werken. Dat is toch krom in een krappe arbeidsmarkt en in een tijd waarbij bestaanszekerheid niet gegarandeerd is.’

Complex
Ouders geven in de peiling verder aan dat het huidige stelsel te complex is. Volgens ouders moet een nieuw stelsel eenvoudig en betaalbaar zijn, geen terugvorderingen meer kennen en direct betaald worden aan de kinderopvang. Ouders zouden ook graag 1 portaal hebben waar ze al hun kindregelingen kunnen vinden. Wel maken ouders zich zorgen over de kwaliteit en de personeelskrapte in de sector. Als de vraag stijgt naar kinderopvang, dan zal de kwaliteit omlaag gaan en er te veel druk op het personeel komen. ‘Het is het kip of het ei verhaal. Het salaris moet omhoog, de werkdruk naar beneden, terwijl je gelijktijdig aan het financieringsstelsel werkt. Arbeidstekorten mogen geen excuus zijn om het voor ouders niet makkelijker en betaalbaarder te maken’, aldus Winsemius.


Bekijk de korte video….

Kinderopvang is goed voor de ontwikkeling
Kinderopvang is bovendien meer dan een arbeidsmarktinstrument zo blijkt ook uit de peiling. 96% van de ouders geeft aan dat de kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van hun kinderen. Volgens Voor Werkende Ouders gaat het daarom niet alleen om een financieringsstelsel. ‘Zaken als taalontwikkeling, motorische en sociale vaardigheden worden gestimuleerd in de kinderopvang. Kinderen die die kans niet hebben omdat kinderopvang niet betaalbaar is voor hun ouders, lopen in ons huidige systeem een groot risico op achterstand. Deze achterstand halen zij niet meer in op de basisschool. De vraag is, wat is de maatschappelijke investeringsbereidheid van het nieuwe kabinet? Gaan we investeren in of bezuinigen op kinderen?’

De cijfers

  • N=5091
  • De peiling is gedaan tussen 27 februari en 15 maart.
  • 81,55% was vrouw, 17,65% was man, 0,8% was neutraal.
  • 71,62% had een HBO/WO opleiding, 28,38% had een praktijkgerichte opleiding of lager.

Andere cijfers uit de peiling zijn:

28% zegt minder te gaan werken als het kabinet gaat bezuinigen. 4% zegt dan meer te gaan werken.

21% zegt meer te gaan werken als de overheid doorgaat met de plannen. 3% zegt dan minder te gaan werken.

46% zegt dat kinderopvang er alleen voor kinderen van werkende ouders is.

69% blijft hetzelfde aantal dagen afnemen als de kinderopvang betaalbaarder wordt. 1% gaat gelijk 5 dagen afnemen. 1% gaat minder dagen afnemen. 23% gaat meer dagen afnemen. Dat komt overeen met het aantal ouders dat meer wil gaan werken, 21%.

14% wil geen gebruik meer maken van opa en oma als de kinderopvang betaalbaarder wordt. 44% vindt het fijn als opa en oma dan ook blijven oppassen. 42% zegt dat opa en oma niet oppassen.

Op de stelling: ‘Personeelstekorten zien we niet alleen in de kinderopvang. We hebben een beter financieringsstelsel en betaalbaarder kinderopvang nodig zodat ouders meer kunnen werken’, zegt 79% ja.

89% van de ouders wil 1 portaal voor alle kindregelingen zodat ze makkelijk kunnen zien waar ze recht op hebben.

Waaraan moet een nieuw systeem voldoen:

Eenvoudig, betaalbaar, geen terugvorderingen, op 1 portaal met andere regelingen, directe financiering

79% wil dat een nieuw kabinet doorgaat met de huidige plannen.

82% van de ouders wil een systeem dat geen terugvorderingen kent.

62% vindt dat ouders een inkomensafhankelijke bijdrage voor de kinderopvang kunnen betalen.

72% wil de eigen bijdrage rechtstreeks aan de kinderopvang betalen. 11% aan de overheid en 16% aan de kinderopvang en de overheid.

Download de oproep van Voor Werkende Ouders

Download het persbericht

Bericht VWO

 

Deel dit nieuwsbericht