Vandaag, 21 april, vond een belangrijk Commissiedebat plaats in de Tweede Kamer over de toekomst van de kinderopvang. De Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid ging in gesprek met minister Karien van Gennip over de kinderopvang en de uitwerking van de plannen van het kabinet. Met ingang van 2025 betalen ouders nog slechts 5% en dat heeft veel consequenties. Vandaag kwamen deze zaken allemaal aan de orde. Minister van Gennip antwoordde op de aan haar gestelde vragen.

Luister het debat na (4 uur): https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/kinderopvang-15
Of luister vanaf 2 uur en 2 minuten als je de korte versie wilt horen van waar de minister naartoe wil.

In aanloop naar dit debat spraken wij alle Kamerleden over de volgende cruciale punten:
1) Ons pleidooi voor toegang voor iéder kind. Ook kinderen van niet-werkende ouders. Dit is de tussenstap maar niet de laatste stap. Zorg dat het stelsel zo wordt ingericht dat we zo snel mogelijk kunnen uitbreiden
2) Betaalbaarheid voor laagste inkomens: die gaan met ingang van 2025 van 96% vergoeding naar 95%.
3) Voorkom het prijsopdrijvende effect waarbij de private equity super rendementen kunnen gaan maken. Zorg voor een vast tarief.

Vanmorgen plaatste het AD het opiniestuk dat wij samen met FNV en Voor Werkende Ouders schreven. In dit stuk noemen we het belang van bovenstaande punten.

Daarnaast schreven we samen met de PO-Raad een artikel waarin we natúúrlijk pleiten voor spelend ontwikkelen. Niemand in de kinderopvang wil verschoolsing en geen enkele politieke partij wil dat kinderopvang “schooltje” gaat spelen. Dat fabeltje lazen we op 19 april in de media. Wat wij wel willen en wat wél goed zou zijn is dat in de kinderopvang een aantal financieringsregels die gelden in het onderwijs, ook toegepast worden in de kinderopvang.

Deel dit nieuwsbericht