Vandaag publiceerde commissie Donner haar bevindingen over de Belastingdienst en de langlopende kinderopvangtoeslagzaak rond 300 gedupeerde ouders.

De Belastingdienst zat fout bij kinderopvangtoeslag en ouders krijgen schadevergoeding, zo meldt de adviescommissie onder leiding van oud-minister Donner over het zogenoemde ‘CAF 11 dossier’. De Belastingdienst was te streng bij het beoordelen van een groep ouders die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd en kwam te snel tot het oordeel ‘fraude’. Dat bracht de gezinnen ten onrechte in grote financiële problemen, waardoor zij recht hebben op terugbetaling en schadevergoeding, schrijft de adviescommissie over het CAF 11 dossier. Dat is het dossier van het fraudeteam van de Belastingdienst over 300 gezinnen die zijn beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. Torenhoge terugvorderingen van kinderopvangtoeslag waren het gevolg.

BMK maakt zich zorgen over toegankelijkheid kinderopvang
De consequenties van de torenhoge terugvorderingen zijn soms niet te overzien. Ouders krijgen te maken met een loonbeslag, komen in de schuldsanering, soms zijn echtscheidingen en uithuisplaatsingen of erger het geval. En dat terwijl de ouders in kwestie geen inzage krijgen in hun dossier doordat zij op voorhand als fraudeur worden aangemerkt. Vorige week nog stopte staatssecretaris Snel (Financiën) de dwanginvorderingen bij 8500 gezinnen: hij kan niet garanderen dat deze terecht zijn.

Het gevolg hiervan is dat de toegankelijkheid van kinderopvang in het geding komt. Enerzijds omdat de kinderen van de gedupeerde ouders niet meer naar de kinderopvang gaan en geen gebruik meer kunnen maken van de voorzieningen. Anderzijds omdat ouders de kinderopvang gaan mijden en liever een alternatief bedenken omdat ze bang zijn voor (hoge) terugvorderingen. Het heeft immers grote consequenties als een ouder per ongeluk de complexe aanvraag verkeerd invult. Daar komt bij dat de Belastingdienst al jaren lang grote fouten maakt met het toekennen en terugvorderen van kinderopvangtoeslagen en onrechtmatig heeft gehandeld. Dit straalt af op de kinderopvang en schaadt het gebruik, de toegankelijkheid en het imago van onze voorzieningen. De BMK maakt zich grote zorgen over de toekenning en toewijzing van kinderopvangtoeslag. Wij vinden het uiterst vervelend dat onze klanten, de ouders, de dupe hiervan zijn en wij schrikken van de soms schrijnende verhalen die we horen.

Toeslagensysteem is niet langer houdbaar
Het wordt steeds duidelijker dat ons toeslagensysteem voor kinderopvang niet langer houdbaar is. Het is een zeer bewerkelijk en kwetsbaar systeem. Door de financieringsstromen anders te laten lopen (niet via de ouder) worden veel zorgen bij ouders weggenomen en worden hoge terugvorderingen voorkomen. Ouders zouden alleen hun eigen bijdrage moeten betalen en niet meer, zoals nu, het gehele bedrag moeten voorschieten. Hierdoor zou het aantal terugvorderingen flink afnemen en zouden ouders meer zekerheid hebben over hun recht op toeslag. In een ander systeem kan de ouder beschermd worden tegen hoge terugvorderingen; dit alternatieve systeem was in de maak. Helaas heeft Staatssecretaris van Ark van SZW in april 2018 besloten daar niet voor te kiezen.

Hoe erg ging het mis? BMK in gesprek met Renske Leijten (Kamerlid SP)
We gingen in gesprek met Renske Leijten (Kamerlid SP) over de misstanden rond de kinderopvangtoeslag en de gedupeerde ouders. Leijten organiseerde afgelopen maandag een succesvolle protestactie bij het Belastingkantoor in Rotterdam samen met ouders die kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen. De Belastingdienst zegde toe aan deze ouders dat hun verzoek om inza­ge in hun dossier, wordt ingewilligd. Maar hoe zit het met al die ander ouders? En wat ging er mis? Meer lezen.

Wat schrijven de media?

Trouw (14 november): Commissie oordeelt snoeihard over Belastingdienst: ouders moeten schadevergoeding krijgen
NOS (12 november): Ambtelijke top Belastingdienst negeerde jarenlang misstanden
NOS (12 november): Toeslagensysteem brengt mensen vaak juist in de problemen
RTL Nieuws (12 november): Misstanden bij Belastingdienst tot aan hoogste ambtelijke top genegeerd
Trouw (12 november): Belastingdienst handelde jarenlang in strijd met de wet

Deel dit nieuwsbericht