Stichting Voor Werkende Ouders lanceert een speel- en chillbeleid en wil zorgen dat dit in iedere gemeente op de agenda komt te staan. De BMK ondersteunt dit initiatief en gaat zich hier samen met VWO en andere partijen hard voor maken.

Buiten spelen & chillen

In elke gemeente moet je kunnen spelen en chillen; dat is de insteek voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De coronacrisis heeft het belang van de leefomgeving en mentale gezondheid in Nederland duidelijk gemaakt. Waar kunnen kinderen en jongeren goed buitenspelen en chillen? Wij vinden dat elke gemeente hier over na moet denken en de juiste faciliteiten moet hebben voor alle kinderen en jongeren om buiten te spelen en te chillen. Wij willen met verschillende partijen Speel en Chillbeleid voor kinderen en jongeren op de agenda zetten.

Meedenken in oplossingen

Het Speel en Chillbeleid moet onderdeel zijn van een breder jeugdbeleid in gemeente en landelijke politiek. Graag denken wij mee in oplossingen:

  1. Laat elke gemeente een Speel en Chillbeleid ontwikkelen sámen met de lokale jeugd.
  2. Laat het een groen Speel en Chillbeleid zijn in het kader van duurzaamheid en klimaat, ook een belangrijk onderwerp voor onze jeugd.
  3. Draag zorg voor toegankelijke speeltuinen. Sommige speeltuinen moeten een bijdrage vragen om het hoofd boven water te houden. Voor sommige gezinnen is dit niet op te brengen, terwijl juist deze kinderen het vaak harder nodig hebben.
  4. Hou ook rekening met kinderen en jongeren met een beperking.
  5. Vorm samen met het onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg, sport en cultuur organisaties een community om de jeugd heen. Werk samen in het belang van de jeugd.
  6. Organiseer lokale activiteiten. Hierin kunnen bijvoorbeeld gymdocenten, pedagogisch professionals in de kinderopvang en middelbare scholieren met een schoolopdracht een rol spelen.
  7. Zorg ervoor dat sport en cultuuractiviteiten ook voor ouders met een kleine portemonnee toegankelijk is. Dit is nu vaak al mogelijk door jeugdfonds voor sport en cultuur, toch blijft het een obstakel voor veel ouders.
  8. Investeer in een landelijke pas voor ouders die in armoede leven. Ouders vragen deze pas 1x aan en krijgen zo toegang tot verschillende landelijke en lokale diensten en regelingen. Veel gemeente hebben deze al, maar ouders moeten bij heel veel instanties elke keer aangeven dat ze in armoede leven. Dit gaat gepaard met schaamte. Zorg ervoor dat dit maar 1x hoeft en open met die pas al het lokale en landelijke aanbod.
  9. Landelijk zijn er veel regelingen voor ouders en kinderen. Zoveel dat we door de bomen het bos niet meer zien. Dit probleem herkende ze in België. Daarom zijn zij gestart met het Groeipakket. Het Groeipakket bestaat uit gezinsbijslagen en andere financiële tegemoetkomingen om gezinnen te ondersteunen in de opvoeding van hun kinderen. Het is een pakket op maat van elk kind in elk gezin. Het bedrag dat je krijgt, hangt dus af van de gezinssituatie. Zo krijgen kinderen in Vlaanderen alle kansen om te groeien en zich te ontplooien.

Wat kunnen we nog meer bedenken met elkaar? Mail jouw ideeën naar Stichting Voor Werkende Ouders!

Deel dit nieuwsbericht