Op 24 februari 2022 verscheen een artikel in het Financieel Dagblad: ‘Bencis koopt in stilte opnieuw veel bedrijven gericht op kinderopvang. Investeerder raakte jaren geleden in opspraak na de verkoop van crècheorganisatie Estro’

Investeerders en private equity in de kinderopvang vormen een heel zorgelijk ontwikkeling, vindt de BMK. Lees onze position paper ‘Investeren in kwaliteit. Hierin leggen we uit waarom ons huidige stelsel waarin concurrentie op prijs centraal staat, plaats moet maken voor een stelsel waarin we ‘concurreren op kwaliteit’.

Grote zorgen
Loes Ypma (voorzitter BMK): “We begrijpen de boosheid van ouders heel goed, er wordt niet naar ze geluisterd en dit gaat ontzettend sneaky. De ouders zijn er zelf achter gekomen, mede door de prijsstijging van ruim 30% in vier jaar en steeds meer kinderen op de groep. Vanuit de Maatschappelijke Kinderopvang hebben we hier grote zorgen over! Dit is een voorbeeld van een overname met als enige doel het realiseren van winst ten gunste van de bankrekening van een investeerder. Deze overname is niet in het voordeel van de kinderen noch van de ouders. Sterker nog, de ouders betalen al vier jaar meer dan had gehoeven. Dit geld moet naar de kwaliteit en toegankelijk gaan en naar  de professionals die werken in de kinderopvang; zij horen een goed salaris (en pensioen) te verdienen voor het waardevolle werk dat zij doen. Private equity in de kinderopvang is daarom zeer omstreden, de ouders noemen het terecht een “keiharde winstmachine”. Bij (grotendeels) publiek gefinancierde kinderopvang hoort een scherp afgesteld moreel kompas. We hebben bij Estro gezien dat de keten met veel tumult onder de schuldenlast bezweek en medewerkers hun baan verloren. De toekomst van de kinderopvang is maatschappelijke kinderopvang, waar geen plaats meer is voor (buitenlandse) investeerders die winsten maken, ten koste van kinderen, ouders en de belastingbetaler.

Vertrouwen
Nederlandse ouders vertrouwen erop dat kinderopvang, net als zorg en onderwijs, in goede handen is bij de overheid. Niet alle ouders zijn zich ervan bewust dat er naast maatschappelijke organisaties (die geen winst onttrekken aan de bedrijfsvoering), in de kinderopvang ook private equity  actief zijn die dat wel doen. Als ouders zouden weten dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van hun kinderopvang, zouden ze echt willen weten hoe de vork in de steel zit. Vanuit de maatschappelijke kinderopvang gaat het om toegankelijkheid en kwaliteit; ongeacht het werk en inkomen van ouders staan wij voor inclusieve kinderopvang waar iéder kind welkom is. Ook als daar iets extra’s voor nodig is. Ook op verliesgevende locaties in achterstandswijken en kleine kernen. Wij staan voor 100% van de kinderen en 100% van besteding aan de kwaliteit van de kinderopvang. Winstuitkeringen horen simpelweg niet thuis in onze sector en we vinden dit een kwalijke en buitengewoon zorgelijke ontwikkeling!

Financiële transparantie
“Vandaar dat wij vinden dat er duidelijke regels over transparantie moeten komen. Kinderopvangorganisaties moeten verantwoording kunnen afleggen over hun geldstromen; dit is een voorwaarde voor behoud van kwaliteit. Zonder financiële transparantie vloeit geld weg dat geïnvesteerd had moeten worden in bijvoorbeeld een stimulerende leerrijke omgeving voor de kinderen of in de opleiding voor medewerkers. In aanloop naar het nieuwe kinderopvangstelsel zal de roep om transparantie groter worden. Want als de overheid kinderopvang voor 95% en 100% gaat bekostigen, zal door de politiek paal en perk gaan stellen worden aan het onttrekken van winsten.”

Een stabiele cashcow
Helaas speelt deze ontwikkeling zich al jaren onzichtbaar af in de kinderopvang. Investeerders kopen in grote getale organisaties op, laten de dagelijkse leiding over de bedrijven in handen van het management en doen kapitaalinjecties zodat de organisatie kan uitbreiden en ander kinderopvangorganisaties opkopen. Waarom? Omdat het mag in Nederland. En omdat nu al 70% en straks 95% en later 100% van het geld dat omgaat in de kinderopvang bestaat uit collectieve middelen. Hiermee is de overheid voor deze investeerders een zeer interessante want stabiele cashcow.

Minder regeldruk
“Als dit een halt wordt toegeroepen, en dat wordt hoog tijd vinden wij, brengt dat significante voordelen met zich mee voor ouders en kinderen. Maar ook voor de kinderopvang zelf. Zo zal de hoge regeldruk aanzienlijk afnemen. De vele regels zijn in de huidige situatie nodig omdat er nu nauwelijks eisen worden gesteld aan nieuwe toetreders tot de kinderopvang. De cowboys die worden aangetrokken door het grote geld, benadelen maatschappelijke ondernemers die juist álle kinderen willen bereiken, ook als er geen geld te verdienen valt. Omdat we aan de voorkant de deur wagenwijd open hebben staan, moeten we aan de achterkant alles dichttimmeren en vastleggen in bkr-regels, pauze-regels, vaste-gezichten-regels en andere regels waar kinderen, als ze 4 jaar zijn en naar school gaan ineens niet meer mee te maken hebben.

Kortom, investeerders in de kinderopvang benadelen de branche op veel fronten en het is tijd dat we allemaal wakker worden en dit samen gaan oplossen. In het belang van onze kinderen.”

FD 24-02-2022

 

 

Deel dit nieuwsbericht