RTV Utrecht (8 januari 2019)

Sharon Gesthuizen (voorzitter BMK) sprak met RTV Utrecht over de nieuwe maatregelen IKK en de gevolgen voor de baby-opvang. Het interview zal uitgezonden worden op dinsdag 8 januari in de ochtend in ‘Utrecht is wakker (RadioM). Luister hier naar het radio-fragment (start op 20 minuten).

Ook op 8 januari om de tv-uitzending in UNieuws (start op 1.17 minuten)

Trouw (30 december 2018): ‘Zorgen om nieuwe regels kinderopvang’

Aanleiding voor het interview vormde het artikel in Trouw op 30 december 2018 ‘Zorgen om nieuwe regels kinderopvang’. In dit artikel benoemt Sharon de zorgen over de gevolgen van de nieuwe tarieven in de kinderopvang. Ze vreest dat nieuwe kinderopvangcentra kinderen onder de twee jaar zullen weigeren. “Als een organisatie zich concentreert op kinderen van twee tot vier jaar, dan is het echt kassa.” De overheid geeft namelijk meer geld uit om de nieuwe eisen in te voeren, “maar je hebt dan niet de kosten die gepaard gaan met het extra personeel voor de opvang van baby’s,” zegt Gesthuizen.

De prijsstijging wordt gecompenseerd door een verhoging van de kinderopvangtoeslag, die beschikbaar is voor ouders met een laag inkomen. Daardoor verwacht Streng niet dat Rijswijkse ouders zullen weglopen. “Maar landelijk zie je wel dat de toeslag minder hard groeit dan de prijsstijging.”

In het artikel komt ook Femmie Streng, medewerker bij BMK-lid Stichting Rijswijkse Kinderopvang, aan het “Pedagogisch gezien kun je de ideeën achter de nieuwe wet alleen maar toejuichen. Maar de vormgeving van de wet gaat voorbij aan het doel,” stelt Streng. Ze maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de uitwerking van het vaste-gezichtencriterium, dat vorig jaar al werd doorgevoerd. Voor elke groep baby’s zijn er in plaats van drie nu twee ‘vaste gezichten’, van wie er altijd één aanwezig moet zijn. De eis is bedoeld om baby’s stabiliteit te geven.”

Deel dit nieuwsbericht