versie 1 december

Met ingang van 1 december geldt dat testen zonder klachten mogelijk is vanaf de 5e dag na het risicovolle contact. Bij een negatieve test (en geen klachten) mag een persoon daarna de quarantaine verlaten. Dat is een flinke verlichting ten opzichte van de situatie voor 1 december waarin de persoon ongeacht de testuitslag wordt geadviseerd om de 10 dagen quarantaine af te maken. In onderstaande informatie is deze aanpassing meegenomen.

CoronaMelder app
Op 10 oktober introduceerde het ministerie van VWS CoronaMelder, een app die gebruikers informeert als ze mogelijk zijn besmet om zo verdere besmetting te voorkomen.

In de praktijk komt het natuurlijk voor dat je je telefoon niet altijd letterlijk bij je draagt. Bijvoorbeeld omdat je telefoon tijdens het werk in een kluisje ligt of tijdens het sporten in een tas naast andere telefoons. Werkt de app dan nog goed? vragen medewerkers zich dan af.

Hieronder een overzicht van veelgestelde vragen over de CoronaMelder met een antwoord van het ‘Team CoronaMelder’ van het ministerie van VWS.

In situaties waarbij de telefoons in een kluisje liggen op het werk of tijdens het sporten of vlak bij elkaar in een tas tijdens een sportwedstrijd. Heeft het dan wel zin om CoronaMelder te downloaden?

Ja. Voor het beste gebruik van CoronaMelder kun je je medewerkers in dit soort situaties adviseren om:

  • de app te pauzeren als ze hun telefoon in een kluisje leggen, door de bluetooth uit te zetten. Zo wordt voorkomen dat de app geen codes deelt met telefoons in de andere kluisjes.
  • de app weer te activeren na het werk door bluetooth weer aan te zetten, zodat CoronaMelder in het privéleven wel werkt (codes deelt) als je bij anderen in de buurt bent: vrienden, familie, kennissen, maar ook onbekenden.

Werkt bluetooth ook door muren heen?

Ja, maar het signaal wordt dan erg zwak. Het bluetooth-signaal is het sterkst als jouw telefoon in dezelfde ruimte is als de telefoon van een andere persoon. De kans is bijvoorbeeld heel klein dat je app het bluetooth-signaal van je buren ontvangt. En daardoor is de kans ook heel klein dat je een melding krijgt als je buurman corona blijkt te hebben en jullie niet in dezelfde ruimte zijn geweest.

Wanneer krijg ik een melding?

Je krijgt een waarschuwing nadat:

iemand via CoronaMelder samen met de GGD aangeeft het coronavirus te hebben,

  • én jij in de afgelopen dagen in de buurt bent geweest van die persoon,
  • én jullie toen minstens 15 minuten dicht bij elkaar waren.

Ik heb een melding gekregen in de app. Wat nu?

Het beste wat je kunt doen, is CoronaMelder op je telefoon openen.

  • Is het scherm geel of groen? Er is niets aan de hand.
  • Is het scherm rood? Je bent in de buurt geweest van iemand die corona heeft. Volg het advies in de app op: ga in quarantaine. Vanaf de 5e dag na het risicovolle contact mag je een test laten doen. Bij een negatieve test (en geen klachten) mag een persoon daarna de quarantaine verlaten.

Ik krijg een rood scherm te zien in CoronaMelder. Wat nu?

Krijg je bij het openen van CoronaMelder een rood scherm te zien? Dan ben je dicht bij iemand geweest die later corona bleek te hebben.

Raak niet in paniek: het is helemaal niet zeker dat jij ook corona hebt. Wel heb je extra kans gelopen op besmetting: misschien heb je corona.

Via de button “Wat kan ik nu doen” krijg je het advies om thuis te blijven en je te laten testen bij klachten.

Thuis blijven en testen

Thuisblijven is belangrijk om te voorkomen dat je anderen besmet, zoals familie en vrienden. Of dat je het virus verspreidt op een drukke plek, zoals de markt of een sportevenement. Ga daarom in quarantaine; in principe voor tien dagen. Vanaf de 5e dag na het risicovolle contact is testen zonder klachten mogelijk. Bij een negatieve test (en geen klachten) mag een persoon daarna de quarantaine verlaten.

Krijg je wel klachten? Laat je dan testen. Bel 0800-1202 om gratis een coronatest aan te vragen. Heb je ernstige klachten of zit je in een risicogroep? Bel dan je huisarts.

Verder vind je in de waarschuwingsmelding een overzicht van klachten die passen bij het coronavirus en informatie over de coronatest.

Als een van mijn medewerkers een melding krijgt via CoronaMelder, dat hij/zij in de buurt van iemand is geweest van iemand die daarna positief is getest, moet deze medewerker dan tien dagen in quarantaine?

Het is het advies aan deze medewerker om tien dagen vanaf het moment van de mogelijke besmetting in quarantaine te gaan, ook als er (nog) geen klachten zijn.Vanaf de 5e dag na het risicovolle contact is testen zonder klachten mogelijk. Bij een negatieve test (en geen klachten) mag een persoon daarna de quarantaine verlaten.

Staat je vraag er niet bij?
Laat het ons weten via info@bmko.nl en dan leggen we ook jouw vraag voor aan Team CoronaMelder.

Kijk op www.coronamelder.nl voor de meest actuele informatie over de CoronaMelder.

Deel dit nieuwsbericht