Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang

Niets zo gezellig als een feest en niet zo zomers als een festival! Daarom organiseert de BMK op in 29 juni 2023 weer een feestelijk en inspirerend festival van de Maatschappelijke Kinderopvang.

Bekijk alle sprekers en workshops op deze festivalpagina en meld je snel aan – er zijn maar beperkt kaarten per lezing of workshop.

Info over Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang

Verrassende sprekers, boeiende vertellers en inspirators zijn van de partij om jou te ontmoeten en het gesprek met jou te voeren. Of je nu bestuurder, directeur, leidinggevende of medewerker bent binnen onze geweldige sector, wees erbij en doe mee! Een goede start voor iedere toekomst start namelijk bij jou!

Nieuws: onderaan de pagina

Overzicht van alle sprekers & acts op het Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang 2023 – de toekomst ontwikkelt zich nu!

Op donderdag 29 juni 2023 organiseren we het tweede festival, van BMK festival naar de nieuwe naam het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’, een ledenmiddag tussen 12.00 en 18.00 uur vol inspiratie & informatie voor alle managementlagen van de kinderopvangorganisaties die bij de BMK zijn aangesloten. Ben je nog niet lid? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom.  Er is doorlopend ruimte voor ontmoeting en gesprek (met eten en drinken) in de festivaltuin.

De toekomst ontwikkelt zich nu
Stelselwijzigingen en greenfields. Waar kunnen daar beter een festival omheen organiseren dan op de groene weide van de Creative Valley In Utrecht om samen te praten en mee te denken over de toekomst van de kinderen? Want voor hen heeft de toekomst nog alle kansen en mogelijkheden. We bespreken de toekomst in al haar facetten. Wat verandert er in de manier waarop we met elkaar en de wereld omgaan?

We gaan jullie inspireren, motiveren en informeren over kinderopvang voor alle kinderen. We doen dat samen met deze topsprekers.

  • Zoë Papaikonomou – over gelijkwaardigheid, leiderschap & de inclusiemarathon
  • Tijn de Jong & Laura van der Heide – over Intersectionaliteit en genderdiversiteit #deepdive gender 101
  • Frank Bouman – over ‘Innovatie door historie’
  • De Complimentenmeisjes – helpen jou met een workshop ‘complimenten geven’
  • PPINK is er bij met PINKK table Talk – over autonomie, werkdruk & de medewerker in 2030
  • Hélène Oosterhuis – De beste versie van jezelf – Ken je mij?
  • Halima el Hajoui – over verandermanagement en diversiteit in je HR-beleid
  • Jasper Scholten– over het werken met een nieuwe generatie medewerkers – Gen Z
  • Bas Ruyssenaars van het Instituut van Briljante Mislukkingen over wat je kunt leren van dingen die niet lukken
  • Elaine Meys gaat je meenemen op een reis door creative branding en brainstormen
  • Ijsbrand Yepma – over de vraag van ouders ‘Wat leert mijn kind allemaal bij jullie?’
  • Ynno gaat alles vertellen over de toekomst van werk.
  • Het bestuur BMK gaat in dialoogsessie over Gratis Kinderopvang, het Prijsplafond en de Intensive samenwerking met het onderwijs.

En natuurlijk is het weer mogelijk om creatief bezig te zijn, b(l)ij te tanken, het theater van de waarheid te bezoeken en nog veel meer! Alles omlijst met goede muziek, lekker eten en ja… de mocktailbar gaat ook weer open.

Inschrijven voor het festival kan via deze link  – er zijn nog 75 kaartjes beschikbaar.

Zoë Papaikonomou is schrijfster, onderzoeksjournaliste en docente. Haar werk richt zich op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Ze onderzoekt daarbinnen vooral de werking van macht. Zoë is auteur van twee boeken: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ (2018) en De inclusiemarathon (2021). Samen met One’sy Muller maakt ze de Bonte Was Podcast over mediamissers en -opstekers op het gebied van diversiteit en inclusie. Voor platform Nieuw Wij maakt ze de serie ‘Hoopvolle Gesprekken’.

Zoë Papaikonomou

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ komt Zoë vertellen over gelijkwaardigheid, leiderschap en de inclusiemarathon.

Bas Ruyssenaars is innovator en ondernemer en het is zijn ambitie om bij te dragen aan een vitale samenleving. Hij is medeoprichter van stichting Het Instituut voor Briljante Mislukkingen en oprichter van strategisch bureau De Keuze Architecten. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen omarmt de mislukking als een belangrijk leermoment want wat zou de wereld zijn zonder de mogelijkheid om te leren van wat misging?

Bas Ruyssenaars

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ neemt Bas ons mee naar het Instituut van de Briljanten Mislukkingen

Halima el Hajoui-Özen is trainer, adviseur, verbinder en trotse dochter van een gastarbeider. Ze is oprichter van De Inclusiefabriek, waarmee ze werk maakt van inclusie binnen organisaties. Ook is Halima ambassadeur voor de Code Diversiteit & Inclusie. Inclusie binnen een organisatie ziet zij als een vorm van verandermanagement en organisatieontwikkeling – een onderwerp waar ze zich graag mee bezighoudt.

Halima el Hajoui-Özen

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ gaat Halima met je in gesprek over verandermanagement op gebied van diversiteit en inclusie op gebied van human resources en management.

Frank Bouman is historicus, trainer en workshopleider en actief in het bedrijfsleven op senior managementgebied. De combinatie van ervaring met spreken voor groepen, inzicht in het commerciële bedrijfsleven en diepgaande kennis van historie, maken dat Frank op lichtvoetige wijze gemakkelijk te begrijpen analogieën en metaforen kan vormen die via historische thema’s antwoorden bieden op hedendaagse problematiek.

Frank Bouman

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ laat Frank zien dat de wortels van onze strategie voor de toekomst in het verleden liggen.

Elaine Meys is verzot op goede concepten: concepten ontwikkelen, produceren, testen, verbeteren en aanscherpen is het liefste wat ze doet. Vanuit haar studio Dots & Concepts ontwikkelt zij samen met haar team concepten van A tot Z. Ook ontwikkelde ze vanuit haar werk als docent Concepting en Design aan de Fontys Academy for Creative Industries een methodiek voor conceptdenken, schreef ze het boek ‘Accountable Conceptdenken’ en geeft trainingen aan ondernemers en organisaties.

Elaine Meys

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ zet Elaine je conceptdenken aan want, met een sterk concept wordt keuzes maken een feestje!

IJsbrand Yepma heeft een roeping: de (toekomstige) samenleving een beetje mooier maken voor kwetsbare kinderen en jongeren. Daar gaat het hem om.  Hij gun ieder kind het om zijn of haar talenten en ware potentieel te ontdekken, aan de hand van voortreffelijke pedagogisch medewerkers en leraren. Daar levert hij als allround onderzoeker en adviseur bij Sardes al sinds 2006 met veel plezier en toewijding zijn bijdrage aan. Nu met een nieuw boek. Met een beetje geluk neemt hij hem mee naar ons festival.

IJsbrand Yepma

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ neemt IJsbrand je mee in zijn nieuwe boek ‘Wat leert mijn kind bij jullie?’

Laura van der Heide is oprichter van feministisch platform FMNST en de panelgesprekken FMNST Talks, is een intersectioneel feminist in hart en nieren. Zowel online als offline houdt die zich bezig met het toegankelijk maken van informatie over belangrijke maatschappelijke thema’s zoals seksualiteit, gender, mentale gezondheid en meer want ”Er is geen collectieve vooruitgang, wanneer niet iedereen mee kan”

Bij intersectionaliteit ben je je ervan bewust dat mensen op meerdere assen kunnen afwijken van ‘de norm’, dat die assen elkaar beïnvloeden en dat dat iemands positie in de maatschappij bepaalt.

Laura van der Heide

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ neemt Laura je (samen met Tijn) mee in een deepdive in intersectionaliteit en genderdiversiteit.

Als er één ding belangrijk is voor Tijn de Jong, dan is het wel zacht blijven. In een wereld die steeds verder verhardt, wil hij actief geloven in de kracht van empathie en zachtheid. In gesprek gaan van mens tot mens en naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar.

Tijn is theatermaker, acteur, spreker en activist. Op zijn Instagram deelt hij eigen ervaringen en gaat hij in gesprek met anderen over maatschappelijke vraagstukken. Taboes doorbreken en vooroordelen, stereotypes en discriminatie verminderen is diens doel.

Tijn de Jonge

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ neemt Tijn je (samen met Laura) mee in een deepdive in intersectionaliteit en genderdiversiteit.

Als geen ander zijn de Complimentenmeisjes experts op het gebied van complimenten geven. Ze hebben er hun dagelijks werk van gemaakt.
Dit doen ze al sinds 2006 op talloze verschillende gelegenheden voor diverse mensen en genieten daar nog elke dag van. Let’s pay it forward!

In de complimenten workshop leer je de waarde van een goed compliment en brengen we een stukje theorie met de praktijk samen. Waardering kan een dag maken, zelfs een leven veranderen

De Complimentenmeisjes

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ zijn de complimentenmeisjes terug. Dit keer delen ze niet alleen uit maar leren jou de kunst van het geven van mooie complimenten.

Jasper Scholten is een millennial die door zowel zijn HR-achtergrond als zijn expertise van de millennialproblematiek uitstekend arbeidsvraagstukken op een eigentijdse wijze kan doorgronden. Hij weet hoe je millennials bij jouw organisatie bindt, hoe je ze geboeid houdt en hoe je jouw organisatie millennialproof kunt maken.

Jasper kan je vertellen waarom millennials zijn zoals ze zijn en legt uit of ze echt zo anders zijn dan andere generaties. Ook weet hij wat je kunt doen aan de hoge verzuimcijfers en de lage retentiecijfers onder millennials.

Het resultaat is dat je praktische tips en kennis hebt gekregen hoe je de generatieverschillen kunt overbruggen. Daarnaast weet je hoe je stress op de werkvloer drastisch kan verlagen. Verder heb je de concrete handleiding hoe je het beste met millennials samen kunt werken.

Jasper Scholten

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ deel Jasper zijn kennis van de millennialproblematiek weet hij arbeidsvraagstukken snel te doorgronden.

PPINK table talk over autonomie, werkdruk en de professionals anno 2030. Werken in de kinderopvang is leuk, uitdagend en best pittig momenteel.
We hebben te maken met een flink personeelstekort en een hoge werkdruk.

Met de stelselherziening per 2027 zal er ook een en ander veranderen. Wat verwachten we van pedagogisch professionals anno 2030? Kan meer autonomie en professionele zeggenschap bijdragen aan het verminderen van de werkdruk en het vergroten van werkgeluk? En hoe vergroten we de autonomie en professionele zeggenschap van pedagogisch professionals met elkaar? Hoe gaat dat in jullie organisatie en wat mag je daarin van de professional verwachten?
Beroepsvereniging PPINK gaat graag in gesprek met je over deze onderwerpen.

PPINK Table Talk

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ zijn de dames van PPINK terug, dit keer gaan ze met je in gesprek over autonomie, werkdruk en de professional van 2030. 

Hélène Oosterhuis is gedragsexpert. Zij combineert sociale- en positieve psychologie, neurowetenschap, NLP, Braining met oude wijsheid tradities. Zij wil graag bijdragen aan gedragsverbetering voor meer wijsheid, succes en geluk voor zowel individuen als organisaties.

Deze dynamische maatschappij vraagt ons om ons eigen gedrag onder de loep te nemen. Hoe gaan we om met verandering? Hoe zorg je dat je zelf aan het roer staat en je talenten benut? Jezelf ontwikkelt tot een authentiek succesvol persoon die in verbinding staat met anderen . Om de luisteraar te helpen meer persoonlijk succes te creëren, vertelt Hélène over onderwerpen waar verandering, communicatie, persoonlijk leiderschap en werkplezier centraal staan.

Hélène Oosterhuis

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ deelt Hélène wat er in haar koffer zit en gaat met je in gesprek over de dynamische wereld en je eigen gedag hierin.

Het BMK bestuur gaat graag met leden in gesprek. Tijdens het festival in kleine sessies met maximaal 8-10 personen tegelijk waarbij de focus ligt op het ophalen hoe jullie denken over de toekomst van de kinderopvang, de stelselwijziging, ‘gratis’ kinderopvang, het prijsplafond en de intensieve samenwerking met het onderwijs.

De sessies met het BMK bestuur zijn alleen voor directeuren en bestuurders van lidorganisaties.

BMK bestuur

Op het ‘Festival van de Maatschappelijke Kinderopvang’ gaat het bestuur van de BMK in kleine sessie in gesprek over de toekomst van de kinderopvang. We zijn benieuwd naar je visie.

Terugblik Festival Maatschappelijke Kinderopvang –  juni 2022

Omdat we maanden heb toegewerkt naar deze ochtend is het allemaal nogal overweldigend om alle productieonderdelen vanaf 07.30 uur het terrein op te zien komen. Een grote truck met de kraampjes voor al het lekkere eten dat ter plekke bereid gaat worden, een aanhanger met daarop de auto met DJ tafels, heel veel technische spullen en een hele vrachtwagen vol met bankjes, stoelen en lampionnen voor de aankleding. En ergens komen ook nog eens reusachtige letters vandaan, ze spellen waar het vandaag om gaat. Kinderopvang & de BMK. Om half twaalf staat het allemaal klaar en vormt zich een lange rij bij de ingang om een polsbandje op te halen en toegang te krijgen tot de festivaltuin. Het feest kan bijna beginnen.

Zangduo Jip & Daym beginnen met spelen en de camera drone begint te vliegen over de festivaltuin om mooie beelden voor de aftemovie te draaien. De koks doen hun kramen open met eten in smaken van Arabian Nights, Asian Fusion en TexMex grill. Zin in een pizza? Haal hem bij de pizzafiets! Die staat links van het pad op weg naar de ijscoman.

Opening door de prinses
Niet gecommuniceerd, wat verrassingen zijn het leukst. Prinses Laurentien verzorgt samen met onze voorzitter Loes de opening. Ze gaat in gesprek met de aanwezige mensen. Waar lig jij wakker van? Waar hoop jij op in de toekomst? Wat wil jij meegeven?

Kinderen en de kinderopvang zitten in haar hart. En dat van ons. Daarom willen we samen iedereen inspireren en bewust maken van de voorbeeldfunctie die wij hebben. De prinses roept op tot verbinding en het ophalen en doorgeven van kennis en informatie. Precies wat we vanmiddag met onze 200 bezoekers willen doen. Dus laten we beginnen met de eerste van drie workshoprondes.

Tien zalen, 23 sprekers, acts & muzikanten

Het maken van een werkbare en logische planning is een feestje als je flexibele sprekers hebt en muzikanten die op ieder moment kunnen invallen met een liedje. De workshops van Jacco Valkenburg, Daisy Kuipers en Hester haar Ibiza-workshops zitten vrij kort na het opengaan van de inschrijvingen al vol. Dus breiden we uit en houdt Jacco zijn bijdrage uiteindelijk drie keer deze middag.

We kiezen bij deze workshops bewust voor kleine groepen zodat iedereen persoonlijke aandacht krijgt. In de grotere zalen spreken Merlijn Twaalfhoven over de inzet van kunst & creativiteit in de sector, praat Marie-Louise van Mourik je bij over het leiderschap en is Lucinda Douglas de powervrouw die haar bezoekers motiveert dat ook te zijn. Ook willen we praktische workshops aanbieden dus is er een atelier in de garage gemaakt waar iedereen zijn eigen graffiti kunstwerk kan maken. Maar kun je ook in gesprek met Samir Bashara, Bianca van Leeuwen of Michelle van Zanten over respectievelijk gemeentes, verandermanagement of diversiteit en inclusie.

Vier uur lang, in drie rondes waren er 23 workshops te volgen en toch… was het geen moment rustig in de festivaltuin. Want naast inhoud wilden we ook graag ruimte geven aan de ontmoeting van elkaar en het gesprek aangaan. En in die tuin gaat het muzikale feest ook gewoon verder met het powerduo ‘de Pauwergirls’.

Dat zetten we kracht bij in de afsluitende column gesproken door Trouw columniste Emine Ugur die ons meenam naar daar waar het allemaal begon, inspiratie en de motivatie om de beste versie van jezelf te morgen worden. Het maakt niet uit dat een MBO-er of HBO-er is, of hij schoonmaakt of zij aan het roer van een grote organisatie staat. Doe wat je hart je ingeeft en ga voor geluk.

Dat smaakt naar meer!

Het enige dat we niet in de hand hadden was het weer en wat hebben we geluk gehad met die zon vandaag. Niks past beter bij een festival dan de vraag om ‘meer water en meer zonnebrand’. Aan alles komt echter een eind. Op de laatste klanken vanuit de DJ auto dansen de laatste gasten zich richting de parkeerplaats. Ons rest nog opruimen, alles wat vanmorgen in opgebouwd weet afbreken en zo gaat alles weer terug in de verschillende vrachtwagens en beginnen ook wij aan onze reis naar huis.

Schrijf je in voor het pre-registratie festival | Regen of zonneschijn we maken er een feest van | 29 juni 2023 het festival van de Maatschappelijke Kinderopvang