BMK Festival

Niets zo gezellig als een feest en niet zo zomers als een festival! Daarom organiseert de BMK op 23 juni 2022 een feestelijk en inspirerend festival.

Het festival start om 12.00 uur in de Creative Valley in Utrecht. Het wordt een middag vol inspiratie en informatie over maatschappelijk gedreven leiderschap, empowerment, personeelsmanagement, recruitment 3.0 en het versterken van teams, bijvoorbeeld door samenwerken of meer aandacht voor diversiteit. Een middag met inhoudelijke en verrassende workshops, (interactieve) lezingen en gesprekken in kleine en grotere groepen. En natuurlijk wil je onze creatieve workshops niet missen waar je rechterhersenhelft helemaal tot zijn recht komt en je lekker aan de slag kan om iets mooi te creëren. Kortom, op alle mogelijke manieren ga je de dialoog aan over de kinderopvang van nu & de toekomst!

De hele middag kun je op het festival-terrein genieten van lekker hapjes en drankjes. Onze huis-DJ draait ondertussen zijn muziek en natuurlijk sluiten we de middag af met een feestelijke en spetterende zomerborrel vanaf een uur of 17.00 tot ongeveer 18.30 uur.

Alle nieuws en documenten over BMK Festival vind je op deze pagina.

Info over BMK Festial

Verrassende sprekers als Lucinda Douglas, Merlijn Twaalhoven, Jacco Valkenburg, Samir Bashara, Bianca van Leeuwen en meer boeiende vertellers en inspirators zijn van de partij om jou te ontmoeten en het gesprek met jou te voeren. Of je nu bestuurder, directeur, leidinggevende of medewerker bent binnen onze geweldige sector, wees erbij en doe mee!

Nieuws: onderaan de pagina

Thema’s BMK

Werkgeverszaken
Dienstverlening & bedrijfsvoering
Wet & regelgeving
Veiligheid & gezondheid
Onderzoeken & informatie

Overzicht van alle sprekers op het BMK Festival

Hieronder lees je een uitgebreide omschrijving van een groot aantal sprekers en hun keynotes, workshops en interactieve lezingen.
Download het volledige programma.

De of het? Lucinda Douglas, aangenaam.

Kun je boeken schrijven, op een podium verhalen vertellen om anderen te inspireren als je de voornaamwoorden de en het niet uit elkaar kunt houden? Niet Lucinda Douglas. Maar zij legt wel de vinger op een zere plek want hoe vaak zijn we ervan ‘overtuigd’ dat we iets niet kunnen of dat iets niet voor ons is weggelegd vanwege ‘belemmeringen’?

Lucinda heeft daar een duidelijke mening over of in haar eigen woorden: ‘Hoe je omgaat met tegenslag, bepaalt je succes.’ In een inspirerend, humoristisch en vooral aanstekelijk verhaal vertelt Lucinda hoe zij opgroeide in Kaapstad tijdens de apartheid, jaren later in Nederland commercieel directeur werd van een internationale organisatie en hoe het haar persoonlijke missie werd om met name vrouwen krachtiger neer te zetten. Want empowerment, het aanmoedigen van anderen als cheerleader, zit haar in het bloed.

Inmiddels heeft Lucinda een rij boeken op haar naam staan, werd zij in 2016 genomineerd voor Etnisch Zakenvrouw van het Jaar, sprak op een internationale top in Nigeria en had een tv-talkshow op RTV7 genaamd Yes You Can Woman, wat eveneens de titel is van haar biografie.
Lucinda is ere-docent aan een internationale universiteit en is bedenker van de LEFWIJF-reeks. Tijdens deze middag neemt ze je mee in haar verhaal wat ook jouw verhaal is want je zult ontdekken hoe belangrijk het is om je beren, angsten en bezwaren onderdeel te maken van wie je bent.

Ben jij aanwezig bij haar workshop op het BMK festival? Dan ontvang jij haar recente boek LEFWIJF 2! Omdat jij het aandurft jezelf uit te dagen.

Meld je aan voor het festival | Lucinda staat in de oranje zaal | 23 juni op het BMK festival

Vrouw met lef: Lucinda Douglas
Hoe je omgaat met tegenslag, bepaalt je succes

Drie kwartier met Samir

In een interactieve sessie deelt Samir Bashara zijn visie op maatschappelijk gedreven leiderschap. Het liefst gaat Samir samen met jou hierover in gesprek hoe je dit toepast in de praktijk. Samir put hierbij uit voorbeelden uit zijn werk. Sinds april dit jaar is hij programmadirecteur van het masterplan ‘Nieuw-West’ in Amsterdam. Daarvoor was Samir 8 jaar wethouder in Hoorn voor onder meer onderwijs en ontwikkeling en preventief jeugdbeleid.

Schrijf je in voor het festival | Samir spreek je in het glazen huis  | 23 juni 2022 op het BMK festival

Beste jonge bestuurder 2020: Samir Bashara
Het gaat niet om wat je bedenkt, maar om hoe je het uitvoert.

Hoe natuurlijk leiderschap jouw organisatie kan versterken

In de dagelijkse hectiek gunnen we onszelf vaak weinig tijd en aandacht om te reflecteren op ons persoonlijk leiderschap en onze professionele ontwikkeling: Ben je zo’n goede leider als je zou willen? Gaat het zo goed in je team en in jouw organisatie als je zou willen?

In deze workshop nemen we je mee in het concept van Natuurlijk Leiderschap en wat dit voor jou en voor jouw organisatie kan betekenen.
Natuurlijk leiderschap (lees persoonlijk leiderschap) ontwikkelen in je organisatie creëert samenhang in samenwerken. Als je als leider weet wie je bent, weet wat je doet als het moeilijk en spannend wordt en op basis daarvan kunt aangeven wat je nodig hebt en wat nodig is om de goede dingen goed te doen, kun je de dialoog voeren met de ander en sneller schakelen.

Een organisatie groeit als mensen groeien.

Schrijf je in voor het festival | Marie-Louise en Erna staan op twee momenten voor je klaar | 23 juni 2022 op het BMK festival

Natuurlijke leider: Marie Louise van Mourik
Onderneemt en verbindt met ziel en zakelijkheid

Natuurlijke leider: Erna ter Weele

Korte keynote met een groot verhaal: Wat geeft ons houvast in een tijd van onzekerheid en verandering?

Hoe gaan we daarmee om? Laten we ons verleiden tot schijnzekerheden? Houden we ons krampachtig vast aan waarden en vormen uit het verleden? Of kunnen we het onbekende tegemoet treden met een frisse blik en een open houding?
Merlijn Twaalfhoven laat zien hoe we zelf als een kunstenaar in het leven kunnen staan en met schoonheid, verbeeldingskracht en spel een weg kunnen vinden door onzekerheid. Met ons deelt hij de navigatiekunst die nodig is om een koers te kiezen in een veranderende wereld.

Jouw speelveld

In een tijd van grote veranderingen, complexe crises en ongekende onzekerheid, lopen we vast als we op een gangbare manier blijven kijken, denken en handelen. Ook in de wereld van zorg en onderwijs zijn we terecht gekomen in een mindset van schaarste, winst/verlies of competitie. In deze workshop ervaren we wat er nodig is om op een heel andere manier te kunnen functioneren.
Waar vind je speelruimte? Waar kun je experimenteren, waar mag je falen?
We onderzoeken hoe kunstenaars andere vragen stellen, met een frisse blik de wereld in kijken en ruimte maken voor schoonheid, het gevoel en verbeeldingskracht. Zo leren we navigeren door het onbekende en kunnen we onzekerheidsvaardig worden.

Keynote & Workshop, Merlijn staat twee keer op het programma!

Schrijf je in voor het festival | Merlijn staat in de oranje en de groene zaal | 23 juni 2022 op het BMK festival

Kunstenaar: Merlijn Twaalfhoven
Aanpak van maatschappelijke vraagstukken met een kunstenaarsmindset.

Ojee, de GGD!

De inspecteur staat op de stoep. Bij veel pedagogisch professional komt direct een goed van spanning opzetten. Uit onderzoek onder 1186 pedagogisch professionals (716 pedagogisch medewerkers en 470 gastouders)(Smids & Ploemen, 2020) blijkt dat 70% in de kinderopvang en 54% in de gastouderopvang nerveus, gespannen of onzeker uit tijdens een inspectiebezoek. Wat voor invloed heeft dat op het inspectierapport? Ojee de GGD De workshop en Ojee de GGD Het spel zijn ontwikkeld voor pedagogisch professionals om het eigen coping-gedrag te herkennen en erkennen. Tijdens deze sessie vertellen wij hoe het verschil kan worden gemaakt door met het coping-gedrag van de pedagogisch professional aan de slag te gaan zodat zij écht kunnen laten zien wie zijn zijn op pedagogisch vlak en waar de kinderopvangorganisatie voor staat.

Workshop & Spel

Schrijf je in voor het festival | Rick & Mathelijne spelen graag een spel met je | 23 juni 2022 op het BMK festival

Inspirator: Rick Ploemen
Als het gaat over pedagogiek ben je bij mij aan het juiste adres!

Organisatieontwikkelaar: Mathelijne Smids
Ondernemend en leergierig, pragmatisch en maatschappelijk gebied graag actief.

Mbo-niveau 3 en 4 in de kinderopvang. Moeten we dat nog willen?

In een snel veranderende maatschappij waarin inclusie in de breedste zin centraal staat leiden we de pedagogisch professionals van de toekomst op binnen de kaders van niveau 3 of 4. Terwijl de eisen die we stellen aan de pedagogisch professional op zowel niveau 3 als 4 steeds dichter bij elkaar komen te liggen, mede volgens de wet IKK. MBO Utrecht heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de verschillen tussen mbo-studenten niveau 3 en 4. Middels een tafelgesprek willen we in gesprek het werkveld kinderopvang waarin wij kritisch de vraag stellen of een opleiding kinderopvang niveau 3 en 4 over tien jaar nog bestaat en delen wij onze visie.

Tafel gesprek 

Schrijf je in voor het festival | Met Rick & Nicole zitten aan tafel in de rode ruimte | 23 juni 2022 op het BMK festival

Inspirator: Rick Ploemen
Als het gaat over pedagogiek ben je bij mij aan het juiste adres!

MBO docent: Nicole Voortman
Waar staan we over 10 jaar met het MBO?

Zorg voor diversiteit en inclusie: van visie naar doelen

De kinderopvang is een afspiegeling van de maatschappij waar veel diversiteit terug is te vinden. Er gebeurt dan ook van alles op het gebied van diversiteit en inclusie op de groep. Dit ontstaat dan spontaan maar mist vaak een doelgerichte aanpak. Hierdoor kan het zijn dat de goede inzet niet leidt tot het gewenste resultaat.

Tijdens deze workshop gaan deelnemers met elkaar in gesprek over uitdagingen op het gebied van diversiteit en inclusie in de kinderopvang en gaan zij aan de slag met het opstellen van doelen om deze uitdagingen aan te pakken.

Workshop door SER Diversiteit in bedrijf

Schrijf je in voor het festival | Michelle geeft een workshop maar je kunt ook één op één in gesprek | 23 juni 2022 op het BMK festival

Foto volgt

Kwartiermaker: Michelle van Zanten
Doelen bepalen & aan de slag met diversiteit & inclusie!

Daisy doet twee verschillende workshops op het festival!

Personeel? Lekker boeiend!

In deze tijd van personeelskrapte is het een uitdaging om de juiste mensen te vinden. Maar nog belangrijker is het om je personeel te houden. Daisy weet hoe je dat doet en deelt het met je in deze actieve, interactieve workshop.

Gastouderopvang? Lekker gastvrij!

Ook de ontwikkelingen in de gastouderopvang staan niet stil. Hoe werf je nieuwe gastouders? Welke tools zijn er om hen te binden en te boeien aan je gastouderbureau? Hoe werk je samen aan een hoogwaardige kwalitatief sterk partnership (en ben je leuker om mee te werken dan dat andere gastouderbureau).
Kleine workshop in intieme setting, ruimte voor maximaal 10 deelnemers.

Daisy timmert ondertussen aan de weg met haar Aktie Atelier waarmee ze zelf ook leuke workshops & trainingen geeft. 

Schrijf je in voor het festival | Daisy’s energieke sessies staat gepland in de groene ruimte| 23 juni 2022 op het BMK festival

Kinderopvang expert: Daisy Kuipers
20 jaar ervaring! Een sessie bij haar is altijd vol humor, energie en nieuwe inzichten!

Voor meer informatie

 info@bmko.nl

 085 021 8500

Een kind heeft honderd talen: veel manieren om zichzelf te laten zien en te uiten. De pedagogisch professional heeft de taak goed te luisteren en te kijken wat en kind precies vertelt.

Bekijk meer nieuwsberichten over onderzoeken & informatie