Kamerleden blij met maatschappelijke petitie van BMK en partners

Op 7 maart bood Loes Ypma (voorzitter BMK) in de Tweede Kamer een aantal waardevolle uitgaven aan. Met veel belangstelling werd ons essay ‘De maatschappelijke en pedagogische opdracht van de kinderopvang’**, ontvangen door de Kamerleden. Door samen opgroeien, samen spelen en samen ontwikkelen, ervaren kinderen dat iedereen meetelt, ieder kind talent heeft en ieder kind uniek is. Dat het niet uit maakt waar je wieg heeft gestaan, hoeveel je ouders verdienen en of je ouders kunnen werken. Kinderen hierin nu begeleiden en niet wachten tot morgen, is de pedagogische en maatschappelijke verantwoordelijkheid die de maatschappelijke kinderopvang voelt. Zodat de kinderen van nu, later als ze groot zijn als volwassene naar elkaar omkijken, deelnemen en bijdragen aan de samenleving van morgen. Wij zijn dit aan onze kinderen verplicht want onze kinderen zijn de erfgenamen van de wereld die wij nu creëren. Igor Iavkic (directeur van het NCJ) die met een mooie quote ons essay had onderschreven, was hierbij aanwezig.

Ook boden we samen met Bert Roes (VNG) het visiestuk aan dat we schreven samen met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), de PO-Raad, de MBO Raad en de VO-raad “Een sterke basis door krachtige samenwerking”. Samen nemen we verantwoordelijkheid door dwingende afspraken te maken en te besturen met lef, vanuit vertrouwen en door zelf een voorbeeldrol te vervullen! Samen bieden we een sterke pedagogische basis aan het kind. Hoe sterker die basis, hoe beter vragen en problemen die bij opgroeien horen, in het gewone leven kunnen worden opgepakt. Door als professionals, beleidsmakers en bestuurders in het hier en nu daar verantwoordelijkheid voor te nemen en anders samen te werken dragen we bi aan die sterke basis. 

Gelukkig zien we overal voorbeelden van hechte samenwerking tussen kinderopvang en haar maatschappelijke partners. Zo ontstaat een brede maatschappelijke coalitie van partijen die allemaal werken van uit het belang van het kind. Wat telt is de bril waardoor je naar kinderopvang kijkt: een zonnige maatschappelijke bril (de bril van onze maatschappelijke partners zoals de VNG, PO-Raad etc.) waarin het belang van het kind voorop staat? Of kijk je met dollartekens in je ogen naar de kinderopvang? De Kamerleden waren hier duidelijk over. Luister wat Senna Maatoug in een korte video hierover zegt. (even naar beneden scrollen)

     

 

 

** Lees ook ons berichtDe pedagogische en maatschappelijke opdracht van de kinderopvang’ – van het BMK Pedagogenplatform Oktober 2022 | doorRuth de Waal

Deel dit nieuwsbericht