Trouw: De Belastingdienst hield jarenlang stukken achter over het onterecht stopzetten van kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst heeft bewust aangestuurd op het afwijzen van bezwaren van mensen bij wie ten onrechte de kinderopvangtoeslag werd gestopt. Dat blijkt uit interne stukken van de fiscus die in bezit zijn van Trouw, schrijft Trouw vandaag. Het bestaan van die stukken werd tot voor kort ontkend door de Belastingdienst.

Langslepende rechtszaak

Het gaat over de langslepende rechtszaak van tientallen gezinnen wiens kinderopvangtoeslag in 2014 plotseling werd stopgezet. De Belastingdienst besloot de kinderopvangtoeslag aan 235 ouders te bevriezen die gebruikmaakten van gastouderopvang via een bureau dat verdacht werd van misbruik van toeslagen. Daarnaast moesten betrokken ouders soms tienduizenden euro’s aan ontvangen toeslag terugbetalen. Ouders moesten zelf aantonen dat zij wel recht hadden op toeslag, maar de Belastingdienst vertelde ze niet welke gegevens ze daarvoor moesten overleggen.

Later bleek dat meer dan de helft van de betrokken ouders toch recht had op toeslagen. Veel ouders tekenden al direct bezwaar aan tegen het stopzetten van de toeslag, maar veel van die bezwaren werden pas na meer dan twee jaar in behandeling genomen. Al die tijd konden de ouders geen toeslag aanvragen.

BMK: rigoureuze terugvordering zorgt bij ouders voor enorme financiële problemen

Op 10 augustus schreven wij over deze zaak waarin ouders

De BMK is van mening dat deze rigoureuze terugvordering van toeslag door de Belastingdienst bij ouders voor enorme financiële problemen kan zorgen. Dit benadrukte Marco Florijn (voorzitter NVVK; de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) één van onze sprekers op onze themadiscussie over armoede. Marco Florijn vertelde tijdens deze themadiscussie dat de kinderopvangtoeslag heel vaak een bron van schulden en zware schuldenproblematiek is.

Voormalig minister Asscher concludeerde in 2016 al dat de kern van de problematiek, de problematische (hoge) terugvorderingen door de Belastingdienst, niet kan worden opgelost met maatregelen binnen de Belastingdienst die er op gericht zijn terugvorderingen te beperken. Diezelfde maatregelen stelde Staatssecretaris Van Ark in april 2018 – bij het stopzetten van het systeem van directe financiering – echter opnieuw voor.

Kamervragen

In een interne evaluatie schrijft de Belastingdienst dat er ‘vooral op individueel niveau (is) gezocht naar gronden om de toeslag af te wijzen’. Het bestaan van een intern onderzoek werd in juni nog ontkend door staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën in antwoorden op Kamervragen. Vorige week gaf hij na nieuwe vragen van Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) alsnog toe dat een evaluatie had plaatsgevonden, en is die vertrouwelijk aan de Tweede Kamer gestuurd. Omtzigt noemt het ‘zeer ernstig’ dat het bestaan van de stukken door de Belastingdienst is ontkend.

Volgens advocaat Eva Gonzalez Perez, toont dit opnieuw aan dat haar klanten door de Belastingdienst niet eerlijk behandeld zijn. “Ik ben erg geschrokken van de vooringenomenheid van de Belastingdienst die hieruit spreekt. Mijn klanten hebben geen eerlijke kans gekregen om aan te tonen dat zij wel recht op toeslagen hadden, ze zijn gecriminaliseerd.”

Lees het hele artikel in Trouw.

Deel dit nieuwsbericht