Op 12 oktober stemde de Eerste Kamer in met de wet betaald ouderschapsverlof. Dit wetsvoorstel regelt dat ouders deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind. Ouders krijgen straks gedurende 9 weken ouderschapsverlof; een UWV-uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon (tot 50% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind.

Op dit moment kennen we in Nederland al 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste 8 levensjaren van het kind. Dit is in principe onbetaald tenzij er in de cao andere afspraken over zijn gemaakt. In de cao Kinderopvang zijn hier geen afspraken over gemaakt.

Met dit voorstel worden beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor 9 van deze weken gedeeltelijk doorbetaald. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken (aanvullend) geboorteverlof voor de partner. De wet betaald ouderschapsverlof zal op 2 augustus 2022 inwerking treden.

Meer informatie over het betaald ouderschapsverlof

Deel dit nieuwsbericht