“Kies positie! + De kracht van Samen veranderen” (4 december, Nieuwspoort)

(verslag van een inspirerende middag)

Op 4 december organiseerde het Haags Congres Bureau in samenwerking met de BMK een Nationale Directeurendag Kinderopvang en Basisonderwijs. Het publiek in Nieuwspoort, waar het seminar plaatsvond, was even gemêleerd als de titel doet vermoeden. Het werd een boeiende en inspirerende dag! In de ochtend lichtten sprekers uit wetenschap, consultancy en bedrijfsleven de noodzaak toe van het maken van keuzes gebaseerd op de identiteit van de organisatie, om vervolgens daarmee naar buiten te treden.

Robert-Jan Simons (Visie op Leren) nam in zijn presentatie de regisseur in de breedste zin van het woord en diens verhaal om mensen te verbinden, als uitgangspunt. En wat kunnen we leren van voetbalcoaches, dirigenten en architecten? Stijn van Diemen (Twynstra Gudde)  gaf een heldere presentatie waarin hij visualiseerde wat positioneren inhoudt en waarom het essentieel is wil je succes hebben in wat je doet. Rudie Peeters (Directeur Hoera Kindercentra) sloot de ochtend af met een verhaal over hoe hij in Hoera Kindercentra positionering en keuzes maken in praktijk heeft gebracht.

Na de lunch stond de kracht van samen veranderen centraal. John Vonk (Directeur basisschool de Toverberg) vertelde vol verve over zijn onderneming om een basisschool te creëren zonder muren zodat leerkrachten konden doen waar ze voor opgeleid waren; vol passie kinderen begeleiden. En dat lukte met de Toverberg! Natuurlijk niet zonder de nodige struikelblokken… Maurits Broekema (Strange, Stragegy & Change) liet ons ervaren hoe je afgeleid kan raken van wat je eigenlijk zou moeten doen binnen je organisatie, door de context. Met een eenvoudige maar heel doeltreffende opdracht gingen we allemaal heel gefocused aan de slag om snel tot de kern van het probleem te komen. De middag had een vol programma: na een korte pauze zette Jaap van ’t Hek (Organisatievragen.nl) voor ons nog eens even in ‘Veranderstroop’ de mogelijke struikelblokken op een rijtje. Hans van der Loo (Energyfinder) sloot de middag energiek af met een recept voor een verandertraject waar de energie afspatte. Hoe zorg je ervoor dat het proces levendig en spannend blijft? Als klap op de vuurpijl kregen we te horen dat de kinderopvang de meest energieke sector van dit moment is. Een toepasselijke uitsmijter van een inspirerende middag!

 

 

Deel dit nieuwsbericht