q&a’s
Wat verstaat de BMK onder een basisvoorziening?
Een duurzame publieke voorziening die voor álle kinderen toegankelijk en wettelijk verankerd is. Deze publieke voorziening bestaat uit een breed aanbod aan alle kinderen van werkende en niet-werkende ouders, met bijzondere aandacht voor kwetsbare kinderen.
Vindt de BMK dan ook dat – als kinderopvang een publieke basisvoorziening en toegankelijk moet zijn – deze gratis moet zijn voor ouders?
In de ideale wereld zou kinderopvang gratis zijn voor ouders. Net als onderwijs. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Vooralsnog pleit de BMK ervoor dat de kinderopvang zeer betaalbaar is en toegankelijk wordt voor alle kinderen.
Wat moet het doel van kinderopvang zijn?
Goede kinderopvang dient vier doelen:
1. Kinderopvang als ontwikkelingsinstrument.
Kinderopvang draagt bij aan de ontwikkeling van het kind. Kinderopvang is van belang voor onze burgers van de toekomst. Investeren in jonge kinderen loont, de WRR zei het ook al*. Het op jonge leeftijd aanleren van bijvoorbeeld 21ste-eeuwse vaardigheden levert goed toegeruste burgers en medewerkers van de toekomst op.
2. Kinderopvang als arbeidsmarktinstrument.
Kinderopvang bevordert de arbeidsparticipatie. De klassieke opdracht van onze sector.
3. Kinderopvang ontzorgt.
Kinderopvang maakt het voor ouders mogelijk arbeid en zorg te combineren en ontzorgt ouders, omdat kinderopvang een oplossing is voor de ‘logistieke puzzels’ van ouders. Kinderopvang is partner van ouders in de opvoeding. Bovendien zorgt kinderopvang ervoor dat ouders hun bijdrage kunnen leveren aan de participatiemaatschappij (zorg voor hun eigen ouders, vrijwilligerswerk).
4. Kinderopvang als maatschappelijk goed.
Kinderopvang levert een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Denk daarbij aan het gemeentelijk jeugdbeleid: door de kinderopvang kunnen kinderen al op jonge leeftijd gekend en gezien worden en kan, indien nodig, extra zorg geboden worden aan ouders en kinderen. Kinderopvang is een belangrijk onderdeel van het sociaal domein.
Deze vier doelen staan naast elkaar en zijn van even groot belang. Deze doelen vormen de kern van de maatschappelijke opdracht.
*“Investeren in kinderen loont, in het bijzonder op jonge leeftijd. De stroom wetenschappelijke studies die dat als conclusie hebben, is lang.” Uit WRR advies ‘Naar een lerende economie’ 2013, pagina 273.
Wat wil de BMK bereiken?
We willen van kinderopvang een duurzame publieke voorziening maken die voor álle kinderen toegankelijk en wettelijk verankerd is. Daarbij is kwaliteit de belangrijkste leidraad. Dat betekent dat het stelsel van kinderopvang rondom kwaliteit ingericht moet worden en dat kwaliteit in plaats van prijs het leidende principe is. Dit houdt vanzelfsprekend in dat behaalde rendementen ten goede moeten komen aan duurzame kwaliteit en innovatie van de kinderopvang. We moeten investeren in onze professionals, zodat zij hoge kwaliteit kunnen leveren. Om dit alles te verankeren zijn wijzigingen in het stelsel van wet- en regelgeving nodig.
Wat bedoelt de BMK met ‘toegankelijk’ voor alle kinderen?
Het begrip toegankelijk heeft twee elementen. Aan de ene kant bedoelen we dat alle kinderen er gebruik van moeten kunnen maken, ongeacht of hun ouders werken of niet. Alle kinderen mogen naar de kinderopvang. Aan de andere kant bedoelen we dat er geen financiële belemmering zou moeten zijn om kinderen naar de kinderopvang te brengen. Dit kan door kinderopvang gratis of in ieder geval zeer betaalbaar te maken.
[/accordion-item
Bieden de huidige kinderopvangorganisaties dan geen goede kwaliteit?
Veel kinderopvangorganisaties leveren binnen het huidige stelsel de meest optimale kwaliteit. Het kan echter zo veel beter: het systeem waarbinnen kinderopvang momenteel moet opereren leidt – of je dat als individuele organisatie nu wil of niet en ongeacht de vraag of je een maatschappelijke doelstelling hebt of niet – onvermijdelijk tot keuzes die om bedrijfsmatige redenen gemaakt moeten worden en niet om pedagogische redenen. Alleen door het stelsel te wijzigen, kunnen we ervoor zorgen dat deze afweging anders uitpakt en kwaliteit daadwerkelijk het leidende principe wordt. Daarmee zal de gemiddelde kwaliteit absoluut gaan stijgen.
Hoe kenmerkt de huidige sector kinderopvang zich in de ogen van de BMK?
- Kinderopvang wordt in het publieke debat nog te veel alleen als een arbeidsmarktinstrument gezien. De notie dat kinderopvang ook goed is voor de ontwikkeling van het kind en een bijdrage aan de samenleving kan leveren ontbreekt en is niet in wet- en regelgeving verankerd. Dat leidt tot een versnippering van voorzieningen en segregatie op heel jonge leeftijd.
- Rendementen kunnen uit de sector wegvloeien. Kostenreductie leidt te gemakkelijk tot kwaliteitsreductie.
- Kinderopvang is een compleet dichtgeregelde sector geworden. De regelgeving leidt tot handhaving van de status quo en niet tot innovatie en inzet van nieuwe wetenschappelijke inzichten en kwaliteitsverbetering. Regelgeving werkt juist vaak beperkend. De regelgeving is in het huidige stelsel, waarin rendementen kunnen weglekken, echter nodig, omdat de geringste aanpassing van bijvoorbeeld de leidster-kindratio of de groepsgrootte/-samenstelling grote bedrijfseconomische voordelen oplevert.
- Het stelsel ontmoedigt – onder meer vanwege haar fundamenteel verschillende financieringssystematiek – echt integrale en duurzame samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs, welzijn en zorg.
Wat bedoelen jullie met wijzigen stelsel?
Wij willen dat de Wet kinderopvang (en alle regels daaromheen) eens goed tegen het licht gehouden wordt. Wij willen dat kinderopvang betaalbaar en toegankelijk is voor alle kinderen. Dat moet je in de Wet kinderopvang regelen. Daarnaast willen we dat het maatschappelijk ondernemen in de wet verankerd wordt, bijvoorbeeld door op te nemen dat rendementen voor de kinderopvang behouden blijven en door kwaliteit centraal te stellen. De leden van de BMK gaan gezamenlijk verder uitwerken hoe dit in de wet- en regelgeving rondom kinderopvang opgenomen kan worden.
Wat moet er volgens de BMK veranderen aan het huidige stelsel van kinderopvang?
Gezien onze visie op het functioneren van het huidige stelsel (let wel: niet op de mensen die werken binnen dat stelsel) pleiten wij voor kinderopvang als een duurzame publieke voorziening die voor alle kinderen toegankelijk en wettelijk verankerd is. Wij pleiten voor een stelsel waarin:
- de huidige dominante prijsprikkels vervangen worden door kwaliteitsprikkels;
- op termijn aan kinderopvangorganisaties eisen gesteld kunnen worden die het herinvesteren van rendementen in de kinderopvang onontkoombaar maken (eisen rondom het aantrekken van financiering, eisen rondom governance, intern en onafhankelijk toezicht en normering van inkomens passend bij een publieke voorziening);
- op termijn en binnen de kaders van een publiek gefinancierde voorziening toetredingsregels voor aanbieders van kinderopvang gelden (vergelijkbare regelgeving in het primair onderwijs kan hierbij als uitgangspunt worden genomen, denk daarbij bijvoorbeeld aan het wetsvoorstel van Sander Dekker dat meer ruimte biedt aan nieuwe scholen, als zij onder meer kunnen aantonen dat er belangstelling voor of vraag is naar een nieuwe voorziening);
- goed werkgeverschap belangrijk is en er o.a. geïnvesteerd wordt in onze professionals, zodat zij goede kwaliteit kunnen leveren.
Wanneer is jullie missie geslaagd?
Onze missie is natuurlijk geslaagd als we alle doelen hebben bereikt. Onze missie is echter ook geslaagd als we het maatschappelijk geluid kunnen laten horen en de discussie over de fundamenten van ons stelsel van kinderopvang gevoerd wordt.
Waarom is er een nieuwe branchevereniging opgericht? Er is toch al een branchevereniging?
De kinderopvang staat op een kruispunt waarbij fundamentele keuzes gemaakt moeten worden over de toekomst van ons stelsel. Voor de BMK staat de maatschappelijke opdracht van de kinderopvang voorop. Er is veel tijd in gestoken om deze discussie in de Brancheorganisatie Kinderopvang te voeren, maar daar bleek binnen de BK onvoldoende draagvlak voor. De BMK wil die discussie wél aangaan en vanuit die principes naar vraagstukken in de kinderopvang kijken. Daarom is er een nieuwe branchevereniging.
Wat is er anders aan jullie verhaal dan de oplossing van de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK)? Zij pleiten er toch ook voor om een oplossing te zoeken die recht doet aan de verschillende visies tussen profit- en non profit-organisaties?
Het verschil zit wat ons betreft in de visie op de toekomst van de kinderopvang. Mét de BK zijn wij van mening dat kinderopvang een basisvoorziening moet worden voor alle kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Kinderopvang moet van goede kwaliteit zijn. De BMK is daarnaast van mening dat we, om de kwaliteit écht centraal te kunnen stellen, naar de fundamenten onder de kinderopvang moeten kijken. Pas als kinderopvang een publieke voorziening wordt, kunnen we de kwaliteit van de kinderopvang gezamenlijk opnieuw definiëren en een einde maken aan de enorme regeldichtheid die de sector nu kenmerkt. Binnen dit nieuwe stelsel dat wij beogen vloeien rendementen bijvoorbeeld niet weg uit de sector, maar blijven behouden voor kwaliteit en innovatie van de kinderopvang.
Zegt de BMK dat publiek / maatschappelijk goed is en commerciële organisaties geen kwaliteit leveren?
Nee, dat is niet wat we zeggen. De BMK streeft naar een algehele verhoging van de kwaliteit van de kinderopvang. Om de kwaliteit echt centraal te kunnen stellen, moet je naar de fundamenten onder de kinderopvang durven kijken. De BMK zegt dat de kwaliteit voor de gehéle branche kinderopvang omhoog kan én moet. Veel kinderopvangorganisaties leveren binnen de huidige context de meest optimale kwaliteit. Het kan echter zo veel beter: het systeem waarbinnen kinderopvang momenteel moet opereren, leidt – of je dat als individuele organisatie nu wil of niet en ongeacht de vraag of je een maatschappelijke doelstelling hebt of niet én ongeacht de rechtsvorm van je organisatie – onvermijdelijk tot keuzes die om bedrijfsmatige redenen gemaakt moeten worden, niet om pedagogische redenen. Alleen door naar grondslagen onder de kinderopvang te kijken en daar fundamentele keuzes in te maken, kunnen we ervoor zorgen dat deze afweging anders uitpakt en kwaliteit daadwerkelijk het leidende principe wordt. Maak van kinderopvang een publieke voorziening voor alle kinderen, waarin kwaliteit en niet prijs leidend is. Dat betekent onder meer dat rendementen die in de kinderopvang zijn verdiend in de kinderopvang worden geherinvesteerd en ten goede komen aan duurzame kwaliteit en innovatie van de kinderopvang. Leden van de BMK onderschrijven het doel dat kwaliteit voorop dient te staan en dat er maatregelen nodig zijn om die kwaliteit centraal te kúnnen stellen. Het leveren van de hoogst mogelijke kwaliteit, dáár gaat het ons om.
Kan een B.V. bij voorbaat geen maatschappelijke kinderopvangorganisatie zijn?
Zeker wel. Het criterium is niet de rechtsvorm, maar het behouden blijven van rendementen voor de kinderopvang. Een B.V. kan bijvoorbeeld een stichting als enige aandeelhouder hebben. Daarmee wordt het weglekken van rendementen voorkomen. Ook is het mogelijk dat een B.V. die bijvoorbeeld meerdere – ook niet kinderopvang – activiteiten ontplooit statutair heeft geregeld dat het rendement dat verworven is met kinderopvang voor die werksoort behouden blijft: zogenaamd ‘beklemd vermogen’. Met andere woorden: de rechtsvorm is niet doorslaggevend. Doorslaggevend is de wijze waarop de rechtspersoon (B.V./stichting/vereniging etc.) heeft vastgelegd hoe men omgaat met het rendement dat men maakt met de kinderopvangactiviteiten.
Betekent de keuze voor de voorzitter dat de BMK een verhaal van de SP houdt?
Het gedachtegoed van de BMK zal wellicht bij de SP aanslaan. Maar daar niet alleen, we zijn gewoon met alle partijen in gesprek. Onze ideeën kunnen op veel breder draagvlak rekenen. Dat de notie dat kinderopvang goed is voor kinderen inmiddels breed gedragen wordt, bewijst het unanieme advies van de SER. Daar is een kentering ontstaan in het denken over de meerwaarde en de mogelijkheden die kinderopvang biedt als het gaat om de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar.
Wat kunnen leden van de BMK verwachten?
De BMK richt zich niet alleen op de lobby rondom de maatschappelijke opdracht van kinderopvang, maar is ook een werkgeversorganisatie die in bredere zin de belangen van de leden zal vertegenwoordigen. We zitten aan tafel bij alle bijeenkomsten over kinderopvang, of deze nu vanuit het ministerie worden georganiseerd of juist in het land. De dienstverlening van de BMK richt zich onder meer op informatieverstrekking over actuele ontwikkelingen, het organiseren van kennissessies in het land, een beleidsmatige- en juridische helpdesk en optreden namens de maatschappelijke ondernemers in de cao-onderhandelingen.
Wie kunnen lid worden van de BMK?
Alle kinderopvangorganisaties die het gedachtegoed van de BMK onderschrijven, zijn van harte welkom om lid te worden. Hoe meer kinderopvangorganisaties die vanuit de maatschappelijke opdracht werken aangesloten zijn, hoe harder ons geluid te horen zal zijn. Nieuwe leden geven aan reeds aan de lidmaatschapsvoorwaarden te voldoen of spreken de intentie uit daar binnen twee jaar aan te voldoen.
Aan welke voorwaarden moeten nieuwe leden voldoen?
Wij vinden het belangrijk dat leden het doel van de BMK omschrijven en binnen de eigen organisatie een beleid voeren dat past binnen de missie van de BMK. Om die reden worden er criteria gesteld aan het lidmaatschap:
- onderschrijf je het doel van de BMK;
- heeft het beleid van jouw organisatie aantoonbaar een maatschappelijk oogmerk dat past binnen het doel van de BMK;
- komen de opbrengsten van de activiteiten van jouw onderneming zoveel mogelijk ten goede aan de kinderopvang;
- is binnen jouw organisatie adequaat en onafhankelijk toezicht geïmplementeerd;
- past jouw organisatie aantoonbaar de Governance Code Kinderopvang toe?
Wees dan welkom als lid. Voldoet jouw organisatie nog niet aan deze criteria maar wil je hier wel mee aan de slag? Ook dan kun je lid worden, als je de intentie hebt dat je binnen twee jaar aan de voorwaarden voldoet. We gaan graag het gesprek met je aan, bel ons op 085-0218500.
Is er een toetsingscommissie op de voorwaarden waaraan leden moeten voldoen?
Als je lid wilt worden van de BMK, dan kunnen je jouw organisatie aanmelden via de mail of website . Je krijgt dan een inschrijfformulier om in te vullen, waarin je aangeeft of aan de genoemde eisen wordt voldaan of dat je organisatie de intentie heeft daar binnen twee jaar aan te voldoen. Het bestuur laat vervolgens snel van zich horen om het lidmaatschap te bevestigen of nog aanvullende vragen te stellen.
Mag ik als kleine ondernemer mee doen?
Bij BMK is ruimte voor zowel grote als kleine kinderopvangorganisaties. Onder de initiatiefnemers bevinden zich ook kleine en grote kinderopvangorganisaties. Het gaat ons om een andere visie op de toekomst van de kinderopvang. We willen dat kinderopvang een basisvoorziening wordt voor alle kinderen en dat die opvang van goede kwaliteit is. Kinderopvang die wordt georganiseerd vanuit een maatschappelijke opdracht, waarbij rendementen behouden blijven voor de organisatie en/of aangewend worden voor duurzame kwaliteit en innovatie van de kinderopvang. Dat kan ook heel goed als kleine organisatie. Ook het regelen van onafhankelijk toezicht, valt prima te organiseren door kleine organisaties. Dat lichten we graag nader toe. Als je meer wilt weten, mail ons!
Maakt het uit of mijn organisatie een BV is?
De leden van de BMK willen het gesprek aangaan over de toekomst van de kinderopvang met als doel de kinderopvang zo in te richten dat kwaliteit centraal staat. Een ieder die hierin met de BMK op wil trekken, is welkom. Groot, klein, BV of stichting! Rechtsvorm is daarin niet van belang. Leden van de BMK willen laten zien dat zij hun ideeën over de toekomst, daar waar mogelijk, nu al in de praktijk brengen of in de praktijk willen brengen. Om die reden voldoen zij aan de criteria voor het lidmaatschap van de BMK, of spreken zij de intentie uit binnen twee jaar aan die eisen te voldoen. Over twee jaar mag jouw organisatie dus nog steeds een BV zijn. Ook een BV kan rendementen behouden en investeren in de kinderopvang en onafhankelijk toezicht regelen. Dát zijn de harde criteria na twee jaar, níet de rechtsvorm.